• Vincent Beuling

Weer massale vechtpartij in Castricum [CAMERABEELD]

CASTRICUM In de nacht van donderdag op vrijdag is een massale vechtpartij uitgebroken in het dorp. Dat meldt raadslid Ralph Castricum (Forza!) op Twitter. Naar schatting zo'n twintig jongeren raakten slaags in de Dorpsstraat ter hoogte van Mull Mode. Waarom zij met elkaar op de vuist gingen, is niet bekend. Ralph Castricum deelde beelden van de vechtpartij op Twitter; hij kreeg ze toegespeeld van een plaatsgenoot die anoniem wil blijven. Castricum wil dat burgemeester Toon Mans, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid, in actie komt. "Zal ik een suggestie doen? Allemaal een gebiedsverbod en een horecaverbod, tuig!" schrijft hij op Twitter.

Wijkagent Munster laat in een reactie, eveneens op Twitter, weten dat er 'na een paar rustige maanden afgelopen weekend elf horecaverboden zijn uitgereikt, zes bekeuringen zijn uitgeschreven en drie aanhoudingen zijn verricht, om de rust te laten terugkeren in het centrum van Castricum.' De politie lijkt er in het weekend dus bovenop te zitten. Maar doordeweeks is dat anders, stelt Castricum. "Op donderdag is het vaak druk in het dorp, zeker tijdens vakantieperioden. Nu was er geen beveiliging en de politie was in geen velden of wegen te bekennen."

"Dit soort toestanden willen we niet", zegt Castricum tegen NH Nieuws. "Dit baart ons zorgen." Het is niet de eerste keer dat de vlam in de pan slaat. Castricum vermoedt dat het in dit geval gedeeltelijk te wijten is aan het gebrek aan agenten, handhavers en beveiligers op doordeweekse uitgaansavonden. "Op een donderdagavond zijn er nauwelijks portiers."

De politie laat aan NH weten op de hoogte te zijn van de vechtpartij, waarvoor ze rond 2.20 uur werden opgeroepen. "Maar ter plaatse was de groep al uit elkaar. We hebben nog wel wat jongeren gesproken. Maar omdat er geen aangifte is gedaan, hebben we daar verder niets mee gedaan."

ESCALATIE De afgelopen jaren zijn er meerdere escalaties geweest in het dorp. Vooral tijdens uitgaansavonden gaan jongeren - vaak onder invloed - in het horecagebied met elkaar op de vuist. "Volgens de wijkagent was het alweer een half jaar geleden", vertelt Castricum. "Het lijken bepaalde periodes, vooral tijdens de vakantie."

Na een serie gewelddadige incidenten in 2017 nam de gemeente maatregelen: zo werden er tijdelijk camera's opgehangen, werd er strenger gecontroleerd op het gebruik van valse identiteitsbewijzen en gaf burgemeester Toon Mans de politie toestemming bodycams te dragen. Toch ging het afgelopen voorjaar opnieuw mis: in maart werd een politieauto vernield, en in de nacht van 13 op 14 april gingen sloegen twee groepen jongeren herhaaldelijk op elkaar in en werd een politieagent mishandeld. "Mede op ons initiatief is er toen een camera geplaatst", aldus Castricum. Deze camera zou ook de vechtpartij van vannacht hebben geregistreerd. Met collega-fractievoorzitter Roel Beems van CKenG heeft hij daarom burgemeester Toon Mans schriftelijke vragen gesteld.

De fracties willen weten of de beelden van de BUCH-camera zijn veilig gesteld en of aan de hand van de beelden kan worden vastgesteld of de relschoppers uit Castricum komen. Ze hopen dat zij kunnen worden vervolgd en willen graag weten of burgemeester Mans bereid is hen een gebiedsverbod op te leggen.

VAN BUITEN Ook de VVD heeft vragen gesteld. De partij denkt dat de relschoppers veelal van buiten komen, dus uit andere gemeentes en vraagt zich af of er een mogelijkheid is om deze groepen de toegang tot C'cum te ontzeggen, en hen al op het station rechtsomkeert te laten maken.