BUCH wil meer geld om dienstverlening op peil te krijgen

CASTRICUM De dienstverlening in de BUCH-gemeenten (760 m/v) blijft achter bij de verwachtingen. Het bedrijfsplan is te ambitieus. Dat stellen Guy Heemskerk, algemeen directeur van de BUCH-werkorganisatie, en bestuurslid Rob Opdam in het NHD.

De twee noemen een aantal oorzaken. Het ziekteverzuim is te hoog: ruim vijf procent. Dat betekent dat ongeveer veertig mensen thuis zitten. Er zijn flink wat vacatures, onder meer in technische functies, ruimtelijke ordening en duurzaamheid. De verschillende bloedgroepen in de BUCH-organisatie werken allemaal op een nét iets andere manier. Verder is het drukker, er zouden meer aanvragen zijn voor bouwvergunningen en complexe zorg. Daardoor kan het zijn dat burgers en bedrijven bijvoorbeeld langer op een vergunning of besluit moeten wachten. Volgens het tweetal zal er ofwel (tijdelijk) meer geld moeten komen voor meer ambtenaren, ofwel zal de BUCH-organisatie haar taken moeten inkrimpen.

Op social media wordt deze analyse nu al in twijfel getrokken. Het ziekteverzuim zou gelijk zijn aan het landelijke cijfer. De bezetting zou, ook na aftrek van de zieke medewerkers, zelfs hoger zijn dan landelijk gemiddelde. Meer geld en meer mensen zou dan ook niet de oplossing zijn. Eind december worden de voorstellen in het bestuur besproken. Raadslid Ralph Castricum (Forza) heeft schriftelijke vragen gesteld.