• Henk de Reus

De vierde dimensie

Zoals sommigen van u weten ben ik opgegroeid in Amsterdam. Ik koester goede herinneringen aan de kleine driekamerwoning aan de John Franklinstraat 74.

Jaren later ging ik in Castricum aan de slag voor dit beroemde huis-aan-huisblad. Zoekend naar nieuws kiekte ik in de Dorpsstraat het ophangen van neonverlichting. Ook accepteerde ik de uitnodiging om een artikel te schrijven over de horecagelegenheid van René Streefkerk.

"Ik kom uit de Jan Evertsenstraat-buurt", vertelde René met zijn Mokumse tongval, "Verdraaid zeg," zei ik. "Ik ook! Ik woonde aan de John Franklinstraat". "Echt?" vroeg René, "Ik ben opgegroeid op nummer 74." Mijn oren klapperden. René vertelde dat hij in een kamertje boven de stoep woonde met een smal glas-in-loodraampje. Toen wij verhuisden trok familie Streefkerk erin en zette René zijn bed op precies dezelfde plek als het mijne.

Meer dan vijftig jaar later blikken we graag terug in grand café 'Balu' waar René en zijn Renate de uitbaters zijn. Toeval, door sommigen aangeduid als de 'vierde dimensie', blijkt een prima reden nog eens in te schenken...

Aart Tóth