• Archeoloog Wytze Stellingwerf

    Foto Oer-IJ Academie

Lezing over het dagelijks leven rond 1800

11-10-2018, 10:49 | Lezersnieuws | Leon Klein Schiphorst

Datum:

donderdag 25 oktober 2018, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Westerplein 6
Huis van Hilde
Castricum

In de eerste lezing stonden de oorlogshandelingen centraal, nu wordt juist het dagelijks leven in die tijd belicht. Archeoloog en materiaalspecialist Wytze Stellingwerf doet dat aan de hand van keramiek en glaswerk dat bij archeologische opgravingen is gevonden.

Tijdens archeologisch onderzoek worden zo nu en dan scherven van voorwerpen gevonden die versierd zijn met het portret van Prins Willem V of met een afbeelding van de Hollandse Maagd, omgeven met de leus ?Voor Vryheid en Vaderland?. In musea worden soortgelijke voorwerpen bewaard en tentoongesteld. Het zijn stille getuigen van een ernstig politiek conflict tussen de Oranjegezinden en de Patriotten, rond de achttiende eeuw. Aan de hand van diverse voorwerpen belicht Stellingwerf het dagelijks leven in de tijd van de Revoluties. Duidelijk is dat de politieke strijd zich niet enkel op straat afspeelde, maar ook bij mensen thuis aan tafel. Een dergelijke strijd is van grote invloed op het dagelijks leven van burgers.

Wytze Stellingwerf is werkzaam als archeoloog en materiaalspecialist bij Archeologie West-Friesland. Zijn masterscriptie ?The Patriot behind the pot. A historical an archeological study of ceramics, glassware and politics in the Dutch Household of the Revolutionary Era: 1780-1815? is genomineerd voor drie prijzen en zal binnenkort in boekvorm worden gepubliceerd.

Lezing Wytze Stellingwerf; ? Pannen, Potten en Patriotten: keramiek en glaswerk in de tijd van Revolutie, 1780-1815

Donderdag 25 oktober 2018, 20-22 uur, Huis van Hilde Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden Oer-IJ 10 procent korting)

Meer info en bestellen van kaarten op www.oerij.eu