• Siona Oosterkamp

    Michel van der Linden

altijd in jezelf geloven

21-05-2019, 14:06 | Lezersnieuws | Siona

Alle jongeren lijken tegenwoordig met andere jongeren in contact te zijn, maar niets is minder waar. Eenzaamheid onder jongeren is enorm groot en daarbij lijkt het nog steeds een taboe te zijn om toe te geven dat je eenzame gevoelens ervaart. Eenzaamheid heeft enorme gevolgen en het is fijn als jongeren in vroeg stadium actie ondernemen. Er wordt niet of nauwelijks over gesproken en jongeren durven er niet mee naar buiten te komen, laat staan te zoeken naar echt contact en dat is nou juist zo belangrijk.

Siona: "Ik ben het derde kind uit een warm en liefdevol gezin met vier kinderen. In dat opzicht ontbrak het mij aan niets, ik had vriendinnen op school maar toch werd ik ook buitengesloten. De omgang tussen mijn klasgenoten en mij was niet goed en hoewel ik het nooit heb ervaren als pesten, werd ik achtergesteld en niet gewaardeerd. Ik was verlegen en dat bleef toen ik naar het voortgezet onderwijs ging. Ik stond niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Met de gymlessen werd ik, als er groepjes moesten worden gevormd, altijd als een van de laatste gekozen. Ik zat vooraan in de klas en een keer toen de leraar niet in het lokaal was, werd ik uitgescholden door klasgenoten. Ik werd hier natuurlijk heel verdrietig van maar ben niet weggelopen want ik realiseerde mij dat het eind dan de pesterijen alleen maar erger zouden worden. Al deze gebeurtenissen maakten mij onzeker en eenzaam, mijn ouders wisten dit niet en veel ouders weten vaak niet dat hun kind eenzaam is. Een signaal kan zijn dat een kind met weinig of geen verhalen na een schooldag thuiskomt. Ook kan een scheiding een rol spelen bij eenzaamheid of ouders die hun kind(eren) niet of nauwelijks aandacht geven. Rode draad in mijn leven was structureel de gedachte: 'als ze mij maar leuk vinden'. Achteraf bekeken bizar natuurlijk maar als kind wil je niets anders dan leuk worden gevonden en erbij horen." Maar dit was allemaal vroeger en nu ga ik mijn ervaring van vroeger inzetten voor andere.

"Na mijn vakantie afgelopen jaar, ging ik weer terug naar mijn werk, maar het gevoel dat ik altijd had voor dit werk was ik ineens kwijt. Op het journaal zag ik een reportage over jongeren en hoe groot de eenzaamheid onder jongeren is. Direct ontstond het idee om iets op te zetten om jongeren te helpen en hun weg daarin te vinden. Ik heb een platform ontwikkeld op basis van mijn behoefte van vroeger en in februari is mijn platform www.you-ontmoeten.nl online gegaan.