• Imker Henk Bakker zorgt goed voor de bijen vanuit achtertuin

    aangeleverd

Imker Henk Bakker uit Uitgeest: 'Koester onze bijen'

14-05-2018, 09:39 | Lezersnieuws | Anita

UITGEEST - Op veel plaatsen in Noord-Holland leren jonge mensen voor imker. Het is plotseling 'hip' geworden. Sinds twee jaar mag Henk Bakker uit Uitgeest zich nu ook imker noemen. Hij rondde een basiscursus Imker af bij Marco van Hees in Beverwijk. Van zijn mentor Jan Dubelaar heeft hij bovendien veel geleerd.

Organisaties maken zich zorgen over de wilde bij. De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd, terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Van de eetbare gewassen in ons land is 80% afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Lange tijd was er een groot tekort aan imkers, maar die tijd is geweest. 

 

Populaire hobby

 

Imker is inmiddels een populaire hobby. Imkers zijn hard nodig, want voor de natuur is het van groot belang dat de bijenstand op niveau blijft. Maar het is ook gewoon fijn dat bijen honing produceren natuurlijk. Henk Bakker (62) uit Uitgeest is van beroep verpleegkundige en runt daarnaast samen met zijn vrouw Marijke een Bed & Breakfast aan Kleis 133. Als hobby heeft hij in zijn tuin enkele bijenkasten. "Ik vind het vooral een leuk tijdverdrijf en ik heb het gevoel dat ik iets goeds bijdraag aan het milieu. Bovendien maakt het mijn hoofd leeg, het werkt rustgevend," vertelt Henk lachend. "De algemene liefde voor dieren en speciaal voor de bijen deel ik samen met mijn dochter Anke. Aangezien zij in Amsterdam woont, heeft zij geen plek om bijen te houden dus hebben we de kasten hier in Uitgeest gezet."

 

Bijentelling

 

Met liefde en goede zorg dragen Henk en Anke graag bij aan de diversiteit en het welzijn van de honingbijen. Henk: "We zorgen dat het bijenvolk in goede omstandigheden kan leven en steunen de bijen door middel van zogenaamde zwermcontrole. We zorgen dat het leefklimaat optimaal is, dit doen we onder andere door in de tuin de geschikte bloemen en planten in de tuin te hebben voor de bijen. In 15 jaar tijd is de helft van de 360 soorten bijen verdwenen. Dit is gebleken uit de zogenaamde landelijke bijentelling. Dit wordt gedaan in een eerste vaststelling zoals in vorige weekend van 21 en 22 april. Deze telling wordt later herhaald zodat ze de bijenstand kunnen meten; de ontwikkeling in populatie en soort. 

 

De honingbij

 

De cyclus van de bij in een notendop: De werkbijen (wijfjes) leven 4 tot 6 weken na een 'levenlang' hardwerken. De darren (mannen) doen niets meer dan het broedgebied op temperatuur houden en de Koningin bevruchten wanneer ze enkele dagen na haar geboorte op bruidsvlucht gaat. De koningin leeft gemiddeld 2 tot 5 jaar en legt zo'n 2000 eitjes per dag(!). Wanneer de koningin niet meer zo vitaal is, wordt er door de werkbijen uit de eitjes een nieuwe koningin geselecteerd en wordt rijkelijk bedeeld met extra voer, de zogenaamde 'Koninginnegelei'. De bij wordt onder andere bedreigd door gewasbeschermers, bovendien heeft de bij veel last van de Varroamijt. De imker heeft methodes om deze mijt te bestrijden zonder gif te gebruiken.

 

Honing

 

In de winter overleven de bijen door de opgeslagen honing . Henk en Marijke serveren kleine potjes van, de zorgvuldig gefabriceerde, 'eigen' Uitgeester honing op de ontbijttafel voor de B&B gasten, al is dit niet zijn primaire doel. "Ik zal nooit alle honing uit de raat halen, want ze hebben dit zelf nodig als wintervoedsel. "Afgezien dat het erg lekker smaakt, is er sprake dat lokale honing preventief werkt tegen allergiën zoals hooikoorts, juist doordat de honing veel stuifmeelkorrels (pollen) uit de omgeving bevat." 

 

Gasten die verblijven in het Bed & Breakfast kunnen desgewenst met Henk meekijken en een toelichting krijgen. In de toekomst wil de enthousiaste imker ook voorlichting gaan geven aan scholen. Het is niet alleen erg leerzaam, ook is het belangrijk om de bijenpopulatie voor toekomstige generaties op niveau te houden.

 

Zelf de bijen helpen

Wil je zelf de wilde bijen een handje helpen? kijk dan op OERRR.nl/helpdebij  en vraag het actiepakket aan.