Keurmerk ‘Toegankelijkheid’ voor vijf lokale restaurants

15-10-2018, 12:22 | Lezersnieuws | Sije

Restaurants ’t Hoorntje (Akersloot), Hotel Koningsbosch, Het Ruyterhuis, De Oude Keuken en Johanna’s Hof (alle in Bakkum) zijn in de afgelopen maanden  goed toegankelijk gebleken voor mensen met een beperking. Dat stelt het Platform Gehandicaptenbeleid Castricum. Deze horecagelegenheden hebben daarom na de praktische toets de sticker met het keurmerk ‘Toegankelijke horeca’ ontvangen.  Dit is het resultaat van het bezoeken van de eerste 20 restaurants in de gemeente.

Op 15 juni  heeft restaurant Johanna’s Hof het eerste keurmerk ‘Toegankelijke horeca’ ontvangen uit handen van toenmalig wethouder Wim Swart en PGBC-voorzitter Edwin Steeman. Dat was het startsein voor de actie van het Platform Gehandicaptenbeleid Castricum (PGBC) om de toegankelijkheid van de restaurants in de gemeente Castricum te onderzoeken.

‘Iedereen moet kunnen meedoen’
De aanleiding voor deze actie is het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap, dat sinds juli 2016 ook voor Nederland geldt. Het doel van dit verdrag is dat ‘mensen met een beperking, welke dat ook mag zijn, op voet van gelijkheid kunnen deelnemen aan de samenleving’. Uit eten gaan hoort daar ook bij.

Het vervolg

Binnenkort krijgen ook de 22 andere restaurants in de gemeente een brief waarin zij worden uitgenodigd om samen te werken met het PGBC en een kleine delegatie van het PGBC te ontvangen voor een bezoek. Bij het bezoek wordt de  nadruk gelegd op mensen met een lichamelijke beperking, dus motorisch, visueel of auditief. Actief aanmelden voor deelname kan ook, via info@pgbc.nl.

Keurmerk-sticker

Deelnemende restaurants krijgen tijdens het bezoek, indien nodig, praktische tips om de toegankelijkheid te verbeteren. De restaurants die volgens het PGBC voldoende toegankelijk en bruikbaar zijn, krijgen bij wijze van (onofficieel) keurmerk, een sticker. Zij kunnen zich daarmee profileren. De gemeente en PGBC besteden vervolgens aandacht aan het project en de (positieve) uitkomsten ervan.

Wie en wat is het PGBC?

Het PGBC adviseert aan de gemeente over allerlei zaken die van belang zijn voor mensen met een beperking, onder meer over de toegankelijkheid van openbare gebouwen en de openbare ruimte. De leden van het PGBC zijn allemaal vrijwilligers, met of zonder beperking.