• Gerard Luten in zijn atelier in Akersloot

    Anita Webbe

Kunstenaar uit Akersloot deelnemer 'Lang leve Rembrandt'

19-03-2019, 12:14 | Lezersnieuws | Anita

Is Gerard Luten (68) uit Akersloot de 'Rembrandt van deze tijd?' Sinds drie jaar maakt hij prachtige reproducties van de grootmeester. Binnenkort hoopt hij deze in het Rijksmuseum te zien hangen.

Op 14-jarige leeftijd leerde Gerard tekenen bij de 'Famous Artists course for Talented Young People'. Daarna zakte de creativiteit noodgedwongen naar de achtergrond vanwege werkzaamheden. Het bloed begon te kriebelen tijdens een fotocursus-opdracht in Leiden, waar hij op de school van Rembrandt stuitte. "Ik rondde de fotocursus af maar Rembrandt liet me niet los. Na mijn pensionering begon ik schilderlessen te volgen bij Henk Sentel Podium voor Fijnschilders. Daar leerde ik de verfijnde technieken van de middeleeuwse meester ".

Steen, olie en eieren

Thuis, in zijn atelier liggen de nodige materialen klaar voor gebruik, zoals canvas, varkensharen penselen en tubes olieverf van het merk Rembrandt. Gerard lacht: "Verf maakte de grootmeester zelf uit fijngemalen steen, oliën en eieren. Wat zou hij verbaasd zijn dat olieverf nu uit een tube geknepen wordt, en de prijzenwaanzin natuurlijk!" 

Leren kijken

Gerard wordt er gelukkig van hoe het schilderij ontstaat. "Ik raad het iedereen aan die het hoofd wil leegmaken. De onderschildering wordt in vlakverdeling opgezet in lage tonen met 8 tot 9 bruintinten, net als het origineel. Daarna volgt glacering in transparante kleuren zodat de onderlaag zichtbaar blijft. Na maanden drogen wordt er een beginvernis over aangebracht. Perfectioneren is nog steeds mogelijk. Na een jaar volgt het slotvernis en is het schilderij klaar. Lijsten maak ik ook zelf. Alle repro's dragen natuurlijk mijn naam".

De repro's zijn te koop volgens vastgestelde maatstaven. Gerard: "Op dit moment zijn het reproducties vanwege de studie. Wanneer ik er klaar voor ben schilder ik eigen composities en naar opdracht. Pas als ik zelf tevreden ben, mag het schilderij de deur uit."

Lang leve Rembrandt

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. Het Rijksmuseum presenteert "Lang leve Rembrandt' met een aantal tentoonstellingen en evenementen. Het museum hoopt kunstwerken te kunnen tonen van 15 juli t/m 15 september, waarbij men wordt uitgedaagd om t/m maart een werk in te sturen, geïnspireerd op Rembrandt. Gerard stuurt zijn tweeluik van het echtpaar Rijcksen in. "Misschien word ik wel ontdekt," lacht Gerard.