Deze eiwitrijke Italiaanse kaas kan ook het risico van uw darmkanker verminderen

Elk jaar worden meer dan 153.000 mannen en vrouwen gediagnosticeerd met darmkanker of rectumkanker, die beide onder de overkoepelende term colorectale kanker vallen. Colorectale kanker is de tweede meest fatale van alle kankers voor zowel mannen als vrouwen, en wordt ook vaker voor bij jonge volwassenen.

Een manier om het risico van uw colorectale kanker te verlagen, is door voedingsmiddelen te eten die mogelijk antikankerseigenschappen hebben, zoals kazen. Neem de high-eiwit, calciumrijke mozzarella-kaas, een Italiaanse favoriet, als een voorbeeld: verschillende onderzoeken hebben een potentiële verbinding aangetoond tussen zuivelproducten en verminderde incidentie van colorectale kanker. Een beoordeling van 2025 in de natuurcommunicatie concludeerde dat het eten van zuivelproducten waarschijnlijk het risico op colorectale kanker bij volwassen vrouwen verlaagde. Onderzoekers suggereerden dat de relatie werd aangedreven door de aanwezigheid van calcium. Ondertussen onderzocht een beoordeling van 2019 in de vooruitgang in voeding kaas met name als een mogelijk voedsel tegen kanker, wat een mogelijke correlatie onthult tussen het eten van kaas en het voorkomen van darmkanker.

Voordat je haast om mozzarella te kopen, wil je misschien eerst horen van de geregistreerde diëtist Danielle Crumble Smith. Hoewel er bestaand onderzoek is naar zuivelproducten en risicovermindering van kanker, werd mozzarella -kaas niet specifiek waargenomen als noodzakelijkerwijs voordeliger dan andere kazen in dat opzicht.

Hoe een dieet tegen calorectaal kanker eruit zou kunnen zien

“Het is belangrijk op te merken dat deze bevindingen niet consequent werden ondersteund door de case-control studies, die suggereren dat verder onderzoek met grotere monsters en langere follow-upperioden nodig is om deze associaties te bevestigen,” legt Smith uit. Tegelijkertijd merkt ze op dat er in de studies geen schadelijke effecten waren geassocieerd met het consumeren van zuivelproducten, waaronder veelvettige zuivelproducten. “Er zijn enkele componenten van zuivelproducten zoals calcium en mogelijk vitamine D die mogelijk beschermende effecten hebben tegen colorectale kanker.” Toch is u het beste om u te concentreren op het verbeteren van uw algehele dieet, niet alleen uw zuivelconsumptie. Zoals Smith adviseert, kan het eten van een uitgebalanceerd, laag verwerkt-voedingsdieet dat fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten omvat, misschien impactvoller zijn dan alleen meer kazen zoals mozzarella aan je dag toevoegen.

Een andere oplossing die Smith aanbeveelt, is het verhogen van uw vezelinname tot 25 gram per dag voor vrouwen en 36 gram voor mannen. (Lees over hoe uw dagelijkse vezelinname uw vroege doodrisico kan verminderen.) Smith merkt op dat vezel de doorgang van voedsel door het spijsverteringskanaal versnelt, waardoor de blootstelling van de dikke darm voering aan mogelijke kankerverwekkende stoffen wordt verminderd. Tegelijkertijd is voedingsvezels goed voor de darm, waar het wordt opgesplitst in vetzuren met korte ketens zoals butyraat. Smith zegt: “Butyraat heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt de gezondheid van dikke darmcellen te handhaven.” Een beoordeling uit 2024 in het International Journal of Oncology merkte het potentieel van Butyraat op als een nuttig therapeutisch middel bij de behandeling van sommige kankers.

Andere strategieën om het risico op het gebied van colorectale kanker te verminderen

Een andere manier om uw risico op colorectale kanker te verminderen, is door elke week te trainen gedurende een gecombineerde 150 minuten (of meer) met matige intensiteit, en op een gezond gewicht te blijven op basis van uw lengte, leeftijd, lichaam, enz. Voedingsmiddelen, vooral verwerkt vlees. “Dit vlees kan verbindingen bevatten die mutaties in de dikke darm veroorzaken wanneer ze worden verteerd”, zegt Smith. Een beoordeling van 2023 in klinische voeding toonde aanwijzingen voor een verband tussen colorectale kanker en de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Het verminderen van uw consumptie van alcohol en het vermijden van (of stoppen) nicotine hoort ook bij de checklist van bruikbare manieren om de risico’s van de gemeenschappelijke kanker te verminderen.

Dat gezegd hebbende, je kunt je zeker goed voelen om zich tot Mozzarella te wenden als een kaas naar keuze. Smith zegt dat, vanwege het calcium, eiwitten, vitamine B en vitamine D -gehalte, “het opnemen van mozzarella in een uitgebalanceerd dieet dat een verscheidenheid aan voedingsstoffen omvat, kan helpen de voordelen ervan te maximaliseren en tegelijkertijd potentiële risico’s te verminderen.” Ze waarschuwt echter dat realistisch zijn over portiegrootte en de nadelen van Mozzarella, zoals het potentieel hoge natrium- en verzadigde vetgehalte, belangrijk is. “Hoewel mozzarella minder vet is in vergelijking met andere kazen, bevat het nog steeds verzadigde vetten, die met mate moeten worden geconsumeerd, vooral als u een genetische aanleg hebt voor cholesterolgerelateerde problemen,” legt ze uit. “(F) of sommige, het eten van verzadigde vetten kan een grotere impact hebben op hun cholesterol en algehele gezondheid van het hart.”