Deze theeën kunnen de gezondheid van het hart verbeteren en de bloeddruk helpen verlagen

Hartziekten blijven de belangrijkste doodsoorzaak, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook wereldwijd. Hoewel leeftijd en familiegeschiedenis uw risico kunnen vergroten, kunt u dit verlagen door eenvoudige veranderingen in uw levensstijl, zoals het verbeteren van uw dieet, minimaal 150 minuten bewegen per week en stoppen met roken. Een hart-gezond dieet omvat het eten van meer groenten, fruit en volle granen, terwijl je bezuinigt op natrium, verzadigd vet en toegevoegde suikers.

Om een ​​gezond hart te behouden, is het ook belangrijk om te letten op wat u drinkt. Volgens de American Heart Association kan dat extra blikje frisdrank je cholesterolgehalte verhogen. U kunt helpen uw bloeddruk te verlagen en een betere gezondheid van het hart te ondersteunen door met suiker gezoete dranken te vervangen door hart-gezonde theesoorten zoals hibiscus, kamille en groene thee. Elk van deze theesoorten bevat natuurlijke verbindingen die niet alleen de gezondheid van uw hart, maar ook uw algehele gezondheid kunnen verbeteren.

De hart-gezonde voordelen van hibiscus, kamille en groene thee

De levendige kleuren van hibiscusbloemen kunnen elke tuin opvrolijken, maar ze kunnen ook aan thee worden toegevoegd vanwege hun geneeskrachtige voordelen. Volgens een artikel uit 2022 in Nutrition Reviews zijn hibiscusbloemen rijk aan anthocyanen, waardoor ze niet alleen hun dieprode kleur krijgen, maar ook als antioxidanten werken. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die de bloedvaten beschadigen en bijdragen aan hartziekten. Anthocyanen kunnen ook de bloeddruk verlagen door de productie van stikstofmonoxide te stimuleren, wat de bloedstroom helpt verbeteren.

Kamillethee wordt vaak geassocieerd met een betere slaap, maar het bevat meer dan 120 natuurlijke verbindingen die de algehele gezondheid kunnen ondersteunen, volgens een recensie uit 2010 in Molecular Medicine Reports. Kamille is rijk aan flavonoïden die antioxiderende, ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen hebben. Deze flavonoïden kunnen het risico op coronaire hartziekten verminderen door de bloedstroom te verbeteren en een goede nachtrust te bevorderen. Hoewel kamille de bloeddruk niet direct verlaagt, kan het indirect helpen door angst te verlichten en ontspanning te bevorderen.

Het is ook geen verrassing dat groene thee de gezondheid van het hart ondersteunt. Groene thee bevat een hoog gehalte aan polyfenolen, met name epigallocatechine-3-gallaat (EGCG), die fungeren als krachtige antioxidanten die oxidatieve stress verminderen, volgens een recensie uit 2023 in Frontiers in Nutrition. Deze polyfenolen kunnen de opname van cholesterol in de darm helpen blokkeren, de bloedvaten beschermen en het vetmetabolisme verbeteren. In een artikel in Medicine uit 2020 waarin 24 onderzoeken werden geanalyseerd, verlaagde groene thee zowel de systolische als de diastolische bloeddruk aanzienlijk, vooral bij mensen met een verhoogde bloeddruk.

Andere theesoorten die hartgezond kunnen zijn

Als hibiscus, kamille of groene thee niet bij je smaak passen, kunnen andere soorten thee nog steeds goed zijn voor je hart. Bepaalde verbindingen in thee vertragen de vetopname en verminderen cholesterolproducerende enzymen in het lichaam, waardoor het cholesterol wordt verlaagd, volgens een recensie uit 2019 in Antioxidants. Hoewel matcha groene thee bijzonder effectief is voor het verlagen van cholesterol, is aangetoond dat zowel oolong- als zwarte thee het cholesterolgehalte verlagen bij mensen met een licht hoog cholesterolgehalte of bij mensen met een hoger cardiovasculair risico. Oolong-thee kan de hartcellen beschermen tegen oxidatieve stress, terwijl zwarte thee de werking van de bloedvaten kan verbeteren (hier zijn andere manieren waarop het drinken van zwarte thee uw lichaam kan beïnvloeden).

Hartgezondheid is niet de enige reden om frisdrank te ruilen voor thee. Uit een artikel uit 2020 in de Journal of the American Nutrition Association blijkt dat de antioxidanten in thee het risico op de ziekte van Alzheimer en Parkinson kunnen verminderen. L-theanine, een natuurlijk bestanddeel in thee, kan de alertheid, aandacht en ontspanning stimuleren. De polyfenolen in thee kunnen ook kanker helpen voorkomen door schadelijke kankerverwekkende stoffen te neutraliseren en de groei van kwaadaardige cellen te vertragen. En als u uw darmmicrobioom wilt ondersteunen, kies dan voor gefermenteerde pu-erh-thee, die naast de heilzame polyfenolen ook probiotica bevat.