Vervelen je gebruik van je gebruikelijke rijst- en pasta -maaltijden? Misschien is het tijd om over te schakelen naar een koolhydraten met cardioprotectieve eigenschappen die vol zitten met eiwitten en calcium.
Amaranth wordt beschouwd als een oud graan, omdat het millennia geleden werd gekweekt. Interessant is dat deze relatief minder bekende korrel een voedingsrijk voedsel is dat ideaal geschikt is voor een gezonde en hartvriendelijke levensstijl. In elke bediening van een cup van Amaranth kunt u meer dan 9 gram eiwitten verwachten. Dat is een beetje opvallend als je bedenkt dat een vergelijkbare portie bruine rijst ongeveer de helft zoveel heeft. (Lees over andere ongewone voedingsmiddelen die een uitstekende bron van eiwitten zijn.)
Naast eiwitten, zul je 116 milligram calcium, 5,17 gram vezels, 5,17 milligram ijzer, 332 milligram kalium en 160 milligram magnesium opleveren, die allemaal bijdragen aan het cholesterolverlagende potentieel van het korrel. Verschillende studies hebben onderzocht naar de hart-gezonde voordelen van het toevoegen van op amarant gebaseerde producten aan iemands dieet.
Wat onderzoek zegt over Amaranth
In een studie uit 2003 gepubliceerd in het International Journal of Vitamin and Nutrition Research, onderzochten wetenschappers de diëten van hamsters om de cholesterolgerelateerde effecten van het consumeren van amarantkorrel of amarantolie te bepalen. Na vier weken eten gecontroleerde delen van beide vertoonden de hamsters aanzienlijk lagere niveaus van niet-HDL (“goed”) cholesterol.
Bovendien onderzocht een studie uit 2007 gepubliceerd in lipiden in gezondheid en ziekte het gebruik van amarantolie op klinisch zwaarlijvige volwassenen die de diagnose hart- en vaatziekten hadden gekregen. Gedurende een periode van drie weken ondervonden volwassenen die elke dag 18 milliliter amarantolie kregen een vermindering van hun totale en LDL (“slecht”) cholesterol. Ondertussen bleek uit een beoordeling van 2019 in Nutrition Research dat Amaranth het cholesterol zou kunnen helpen verminderen vanwege het hoogwaardige vezelgehalte en antioxidanten. (Hier is alles wat je ooit hebt afgevraagd over antioxidanten, uitgelegd.)
Hoewel deze bevindingen over Amaranth spannend en veelbelovend zijn, kwam ten minste één onderzoek tot een ander resultaat.
Amaranth als een tarwe -vervanger
In een studie uit 2019 gepubliceerd in voedingsstoffen, onderzochten onderzoekers of Amaranth-olie al dan niet een cholesterolverminderd effect heeft bij mensen met overgewicht of zwaarlijvige. De menselijke proefpersonen die bij het experiment betrokken waren, werden geïnjecteerd met amarantolie of raapzaadolie. Vreemd genoeg zagen degenen die de Amaranth -olie -injecties kregen een lichte toename van hun totale en LDL -cholesterolaantallen.
Dat gezegd hebbende, als je Amaranth nog niet eerder hebt geprobeerd, voel je vrij om het te ruilen met andere granen. Over het algemeen is Amaranth een geweldige vervanging voor tarweproducten, omdat het over het algemeen geen glutengerelateerde allergieën veroorzaakt. (Het is een glutenvrije korrel, waardoor het een haalbare optie is voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.) Zeldzame gevallen van amarant allergieën zijn echter opgedoken, dus wees op de uitkijk als je gemeenschappelijke allergische reacties vertoont (bijenkorven, piepende piepende, piepende, mond-tintelen of nisselijkheid) na het opnemen in je maaltijden en snacks.