Een veergroente die u misschien niet kent, kan tegelijkertijd kanker en bloedstolsels voorkomen

Het eten van verse seizoensproducten helpt je om meer te leren over de planten die beschikbaar zijn in uw regio. Het kan u ook helpen uw voedingsdoelen beter te bereiken, zoals opgemerkt door geregistreerde diëtistische voedingsdeskundige Annie Cavalier (via American Heart Association). Cavalier legt uit dat “wanneer je die fruit hebt en die groenten die rijker zijn van kleur, rijker van smaak, dat meestal betekent dat ze eigenlijk ook hoger zijn aan voedingsstoffen.” Sta met dat in gedachten open om verder te kijken dan gewone lente groenten zoals artisjokken, asperges en sla in de lente. Als je het geluk hebt, kun je de favoriet van een voeder die de wilde helling heet.

Neef van alliums zoals prei en knoflook, de wilde helling is niet gecultiveerd. Het is een bosminnende voedsel dat vroeg in het seizoen verschijnt en slechts een paar weken blijft hangen. Bijgevolg kunt u het slechts een of twee keer zien op een farmer’s marktstandaard met voedingsmiddelen. En als u enkele hellingen te koop ziet, moet u meteen wat kopen om uw gezonde winkelgewoonten van de boodschappen te ondersteunen. Ze worden vaak vastgelopen door fijnproevers.

Waarom alle opwinding over een garlicky, uien plant die niet gemakkelijk groeit in tuinen en nogal ongrijpbaar is? Wilde hellingen zijn een overvloedige bron van verbindingen tegen kanker, evenals vitamine K en thiosulfinaten. Bijgevolg kan het toevoegen van wilde hellingen aan uw dieet – zelfs voor een beperkte tijd – u helpen bij het creëren van een dieet dat uw risico op bepaalde kankers verlaagt en de bloedstollingsreacties van uw lichaam verbetert.

Het kankergebruikende potentieel van wilde hellingen

Wilde hellingen bevatten zwavelverbindingen (bijv. Allicine, thiosulfinaten en cepaenen) met anti-kanker potentieel. Studies suggereren dat het consumeren van wilde hellingen het voor sommige kankercellijnen moeilijker kan maken om zich te ontwikkelen of te laten groeien. Een artikel uit 2025 in onderzoek tegen kanker onderzocht het effect van organosulfurverbindingen op de reproductie van borstkankercellen. Hoewel het zich concentreerde op de verbindingen in knoflook, zijn ze dezelfde in alle Alliums, inclusief wilde hellingen. De onderzoekers concludeerden dat die verbindingen mogelijk de proliferatie van borstkankercellen konden remmen. (Lees dit voor een uitgebreide gids voor borstkanker.)

Ondertussen verduidelijkt een artikel in 2001 in de perspectieven van het milieugezondheid het mechanisme dat organosulfurverbindingen kan geven in alliumplanten (zoals wilde hellingen) hun beschermende vaardigheden. Het is mogelijk dat de verbindingen het creëren van kankercellen in bepaalde delen van het lichaam blokkeren, inclusief die met de borsten, longen en gastro -intestinale organen. Ten slotte merkte een beoordeling uit 2024 in voedingsstoffen op dat organosulfurverbindingen in verschillende onderzoeken effectief waren gebleken tegen de ontwikkeling van colorectale kankercellen.

Wilde hellingen kunnen bloedstolling op een gezond niveau houden

De vitamine K en thiosulfinaten in wilde hellingen werken op twee onderscheidende manieren die beide met bloedstolling met zich meebrengen.

Vitamine K speelt een rol in bloedstolling, een proces dat bloedplaatjes en eiwitten aanmoedigt om samen te komen wanneer de bloedvaten beschadigd zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een snit op uw vinger krijgt, heeft uw bloed de neiging om te verdikken (stolsel) om bloedverlies te vertragen. Als uw bloed niet stolt, zou u het risico lopen om zelfs kleine wonden te sterven. Wilde hellingen zijn familieleden van prei, en voor elke prei die je consumeert, kun je verwachten dat je ongeveer 31 microgram vitamine K krijgt. Dat is niet slecht, gezien het feit dat de dagelijkse aanbevolen dosis vitamine K voor vrouwen en mannen respectievelijk 90 en 120 microgram is.

Aan de andere kant werkt thiosulfinaten op uw bloed door stolling te remmen. In zekere zin zijn thiosulfinaten natuurlijke bloedverdunners, wat belangrijk kan zijn als u met uw arts werkt om uw bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen en ongewenste bloedstolsels te behandelen. Maar misschien wilt u vermijden om uw wilde hellingen uitgebreid te koken als u probeert hun bloedverdunningseffect te maximaliseren. Een studie uit 2007 van het Journal of Agricultural and Food Chemistry toonde aan dat wanneer knoflook minstens 10 minuten werd gekookt, de eigenschappen van antiplatelet waren verdwenen. Omdat wilde hellingen en knoflook beide alliums zijn, kunnen wilde hellingen vergelijkbare eigenschappen vertonen.