Uw lever werkt 24/7 om uw bloed te ontgiften en afval van uw lichaam te vegen, naast andere essentiële functies. Om het op optimale niveaus te laten presteren, wilt u misschien beginnen met het drinken van een wild onderschat sap dat niet op de boodschappenlijsten van veel mensen staat.
Het is bietensap, dat soms wordt aangeduid als bietsap. Je hebt misschien bietensap omzeild ten gunste van andere sappen omdat, om eerlijk te zijn, bieten niet winnen over de harten van Amerikanen. Integendeel, volgens een enquête uit 2019 uitgegeven door VeggietRacker (via Fox News), landde de rood getinte groente vierkant onder de minst populaire groenten in de Verenigde Staten. Maar zelfs als je nog nooit van bieten hebt genoten, wil je misschien het ontwikkelen van een relatie met hun sap voor het welzijn van je lever heroverwegen. (Je kunt het altijd aan een smoothie toevoegen als je de smaak ervan niet rechtstreeks leuk vindt.)
Om beter te begrijpen wat bietensap een traktatie maakt voor het grootste orgaan van uw lichaam, richtte de gezondheid van de gezondheidszorg zich tot de expertise van Dr. Chris Mohr, die de fitness- en voedingsadviseur is bij Barbend. Dr. Mohr benadrukte snel de belangrijkste voedingscomponent van het geversten in bietensap: “Bieten (en bietensap) bevatten de antioxidant betaïne, waarvan is aangetoond dat het (in dierstudies) voordelen heeft voor de lever.”
Het verkennen van de potentiële voordelen van betaïne
Dr. Mohr voegde eraan toe dat Betaine veelbelovend heeft aangetoond bij het verminderen van vetafzettingen in de lever, waardoor het risico op de ontwikkeling van leverziekte wordt voorkomen of verminderd. Hoewel hij verklaarde dat menselijke studies over de levereffecten van Betaine niet zo overtuigend zijn geweest als die op dieren, zei hij dat sommigen een verband suggereerden tussen Betaine en verminderde hoge leverenzymen. Overweeg bijvoorbeeld een dierengerichte studie uit 2022 over de levereffecten van Betaine op muizen. Gepubliceerd in Foods, de bevindingen van de studie gaven aan dat een dagelijkse concentratie van 1% betaïne levervet oxidatie bij de muizen verhoogde en hun algemene leverprocesefficiëntie verbeterde.
Een onderzoek uit 2023 naar de belofte van Betaine als middel om vettige leverziekte bij menselijke deelnemers (via grenzen in voeding) te verminderen, onthulde even positieve bevindingen. Wanneer het alleen of als onderdeel van een mediterraan dieet wordt ingenomen, produceerde een dagelijks 250 mg betaïne-supplement na 12 weken levergerelateerde gezondheidsresultaten. In het bijzonder daalden de “slechte” LDL -cholesterolniveaus van proefpersonen en hun “goede” HDL -cholesterolniveaus stegen samen met het nemen van Betaine.
Dit roept de vraag op: hoe weet je zeker dat je genoeg betaine in je bietensap krijgt om een voordeel te krijgen? Een grafiek van Betaïne -concentratie in een artikel van Moleculen uit 2023 vertoont gemiddeld 750 tot 1.290 microgram per gram bieten. Dit plaatst bieten onder de hoogste fruit en groenten die Betaine bevatten en impliceert dat bietensap een solide Betain-voedselbron is.
Het wegen van de verdiensten van sap versus rauw voedsel
Je hoeft je geen zorgen te maken dat je minder Betaine krijgt door te kiezen voor bietensap in plaats van rauwe of gekookte bieten te eten. Zoals uitgelegd door Dr. Mohr, bieden bietensap en hele bieten vergelijkbare voedingsvoordelen. Het belangrijkste verschil, zei hij, ligt in hun vezelgehalte: “Hele bieten bevatten voedingsvezels, die helpt bij de spijsvertering, de bloedsuikerspiegel stabiliseert en de darmgezondheid ondersteunt, maar deze vezel wordt in bietensap verwijderd.” Daarom is hij ondersteund om bietensap boven bieten te kiezen, vooral als je geen fan bent van bieten vanwege hun textuur.
Juicing kan je zelfs in staat stellen om een meer biologische beschikbare vorm van de Betaine in bieten te krijgen. Opgemerkt Dr. Mohr: “Bietensap maakt ook voedingsstoffen zoals Betaine sneller absorbeerbaar.” Zijn bewering wordt ondersteund in een beoordeling van 2021 bij voedingsstoffen die onthulden dat sap de bio -toegankelijkheid van de voedingsstoffen van een fruit zou kunnen verbeteren. Als zodanig hoeft u zich misschien geen zorgen te maken over het verliezen van een betaine door bietap te drinken in plaats van bieten te eten.
En je krijgt ook niet alleen lever-boosting betaine uit een dagelijkse dosis bietensap. Je krijgt ook vitamines en mineralen naast andere antioxidanten. Volgens Dr. Mohr kunnen al die voedingsstoffen uw cardiovasculaire gezondheid stimuleren. Er is maar één voorbehoud: probeer je bietensapconsumptie niet te overdrijven als je lichaam de neiging heeft nierstenen te produceren. Zoals Dr. Mohr waarschuwde: “Matatie is de sleutel omdat bieten oxalaten bevatten, wat het risico op nierstenen bij sommige mensen kan vergroten.”