Een ijskoud glas Chardonnay kan een zonsondergang zonsondergang ronduit filmisch laten voelen. Een rijke, hartige pasta voelt op de een of andere manier onvolledig zonder een gewaagde chianti aan zijn zijde. Echte wijnliefhebbers kunnen de fruitige tonen uitkiezen in een full-body rood of de boterachtige afwerking in een knapperig wit (en rode wijn is misschien een beetje beter voor je). Maar de meesten van ons konden waarschijnlijk geen $ 50 fles uit een $ 10 zien in een blinde smaaktest.
Wat u misschien merkt, is echter hoe u zich de volgende dag voelt, vooral als u meer dan een of twee glazen had. Zoals elke alcohol kan wijn je uitdrogen, wat een reden is waarom je wakker kunt worden met een bonzende hoofdpijn. Drink er genoeg van en je zou kunnen te maken hebben met een volledige kater. Je hebt waarschijnlijk de volgende dag misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid of zelfs een piek in bloeddruk gevoeld. En laten we eerlijk zijn. Wanneer uw wijn uit een doos komt, is het een stuk eenvoudiger om uw glas te blijven vullen. Die $ 20 giet in een restaurant? Niet zo gemakkelijk te overdrijven.
Het maakt niet uit hoe chique (of goedkoop) de fles, sommige wijnen kunnen je harder raken dan andere dankzij de verschillende verbindingen en bijproducten die ze bevatten. In zeldzame gevallen hebben bepaalde wijnen zelfs getest op niveaus van arseen die de veiligheidslimieten van de EPA voor drinkwater overschreden.
Chemicaliën in wijn die bijwerkingen kunnen veroorzaken
Sommige goedkope wijnen zijn meestal zoeter, en die extra suiker kan B -vitamines uitputten en bijdragen aan een kater. Bovendien kunnen congeneren, bijproducten van het alcoholfermentatieproces, katertjes erger maken omdat je lichaam harder moet werken om ze af te breken. Rode wijn bevat meestal meer congeneren dan witte wijn. Sommige wijnen hebben ook hogere niveaus van tannines, sulfieten en histaminen, die voor sommige mensen hoofdpijn kunnen activeren.
Arseen, een natuurlijk voorkomend element in de bodem, kan worden gevonden in hogere concentraties in gebieden waar pesticiden worden gebruikt. Het kan in veel gewassen verschijnen, waaronder druiven die worden gebruikt voor wijnbereiding. Uit een onderzoek uit 2015 gepubliceerd in het Journal of Environmental Health bleek dat alle 65 wijnmonsters uit de top vier van de Amerikaanse wijnproducerende staten een hoog niveau van anorganisch arseen bevatten. Gemiddeld hadden de wijnen 23,3 delen per miljard, wat meer dan twee keer de EPA’s drinkwaterveiligheidsnorm is van 10 delen per miljard. Hoge arseenniveaus in het lichaam zijn gekoppeld aan bepaalde kankers, hartaandoeningen, verzwakte immuunfunctie en ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Arseen is ook te vinden in andere voedingsmiddelen, zoals rijst, zeevruchten en appelsap.
Wanneer je alcohol drinkt, metaboliseert je lichaam het in een toxine genaamd acetaldehyde. Hoewel het snel afbreekt in acetaat, kan acetaldehyde nog steeds je lichaam schaden. Volgens een artikel uit 2010 in het International Journal of Environmental Research and Public Health kan Acetaldehyde het hart verzwakken, oxidatieve stress veroorzaken en het risico op kanker verhogen door DNA te beschadigen (lees meer over andere effecten van alcohol op uw lichaam).
Het verminderen van de schadelijke effecten van alcohol
Als de hoeveelheid arseen in wijn alarmerend klinkt, kan dit helpen om het in perspectief te plaatsen. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration kan rijstwijn tot 1,2 microgram arseen per portie bevatten, terwijl bier tot 9,4 microgram kan hebben. Ter vergelijking: sommige kant-en-klare rijstzemelen kunnen maar liefst 30 microgram bevatten. Rijsteiwitpoeders, rijstwafels, verwerkte muffins en mueslianden kunnen ook relatief hoog zijn in arseen. Volgens het Dartmouth College zal af en toe een glas wijn waarschijnlijk geen arseenniveaus in je lichaam verhogen tot een giftig niveau. Maar als u meerdere brillen per dag drinkt, is het misschien de moeite waard om meer aandacht te schenken aan de arseeninhoud in uw andere keuzes voor voedsel en dranken. (Trouwens, matig drinken is niet zo gezond als je denkt.)
Wat betreft de andere verbindingen die in wijn worden gevonden, het is een goed idee om op te merken welke typen u meer hoofdpijn geven dan andere. Natuurlijk, hoe meer wijn je drinkt, hoe groter de kans dat je een kater ervaart, vooral als je op een lege maag drinkt. Helaas is de enige gegarandeerde manier om de schadelijke effecten van acetaldehyde te vermijden door alcohol volledig te voorkomen.