Met uitzondering van ijs en ijslolly’s, worden voedingsmiddelen die in de vriezer worden opgeslagen meestal verwarmd voordat ze eten. In feite zijn de bevroren gerechten of bevroren zelfgemaakte restjes in uw vriezer waarschijnlijk bestemd voor de magnetron, oven of kookplaats. En het is vaak om veiligheidsredenen, niet alleen smaak.
Het opwarmen van voedsel dat is bevroren, is logisch, vooral als het voedsel ongekookte ingrediënten bevat die moeten worden gekookt. Veel bevroren voedingsmiddelen worden niet eerst gekookt; Daarom bevatten pakketten van die voedingsmiddelen specifieke verwarmingsinstructies. Immers, wie wil er beginnen met overgeven, diarree hebben of andere symptomen van voedselvergiftiging ervaren na een maaltijd?
Er is echter een uitzondering op de altijd verwelkomingsregel: bevroren groenten. Of ze nu in dozen of zakken, bevroren groenten zijn niet altijd bestemd voor een pot of pan. Sommigen van hen kunnen rauw worden gegeten. Je moet gewoon een paar richtlijnen volgen om te weten welke je veilig kunt ontdooien en genieten.
Overweeg eerst de groente die bevroren is. Als je het vers zou eten, kun je het waarschijnlijk eten als het niet langer ijs is. Er kunnen bijvoorbeeld erwten, wortelen en sperziebonen worden bevroren direct na het oogsten bevroren en geen andere ingrediënten bevatten, eenvoudig worden ontdooid. Je kunt ze eten zoals het is, of je kunt ze toevoegen aan salades of andere ongekookte gerechten.
Veilig om vers te eten, meestal veilig om bevroren te eten
De reden dat je wat groenten kunt eten nadat ze zijn bevroren, is omdat ze een proces hebben ondergaan met de naam Flash Freezing. Dit betekent dat ze bevroren waren direct nadat ze waren gewassen en, meestal, een paar minuten enigszins verwarmd (een mooie te weten kooktechniek die je thuis kunt gebruiken genaamd Blanching). Wasen verwijdert ongewenst puin en het blancheren doodt alle aanhoudende bacteriën.
Cardioloog Dr. Stephen Kopecky legt uit (via Mayo Clinic) dat het eten van ontdooide groenten die flitsende bevroren waren, zelfs gezonder kan zijn dan het eten van hun verse tegenhangers nadat ze een paar dagen in de schappen van de supermarkten of in uw koelkast zijn bewaard. “We weten dat zodra het een paar weken geleden is gekozen, het begint te vervallen”, zegt Kopecky. “(S) Tudies hebben aangetoond dat als je iets kunt flashen, het zijn voedingsstoffen beter behouden omdat het zijn cellulaire integriteit behoudt, zodat de cellen niet vervormd raken.”
U kunt dit soort voedingswetenschappen maximaliseren door groenten te bevriezen die u niet meteen kunt eten. Als uw tuin bijvoorbeeld overstroomt met groenten die bevroren kunnen worden bevroren, wilt u deze misschien wassen, blancheren en bevriezen in de juiste containers om later rauw te eten. Weet gewoon dat sommige groenten niet zullen samenwerken met het vriespunt. Groenten die niet goed bevriezen, omvatten sla, kool, komkommers en selderij. Aan de andere kant zien veel groenten zonder een hoog watergehalte er goed uit en smaken ze geweldig na het bevriezen, zoals maïs, broccoli en pompoen.
Extra ingrediënten kunnen betekenen dat extra verwarmingsstappen nodig zijn
Voordat je begint te ontdooien en alle bevroren groenten in je keuken te eten, onthoud dan dat sommigen niet veilig zijn om te eten zonder ze eerst te koken. Stel dat je een gerecht hebt met groenten en rauwe kip. Bevriezen doodt de bacteriën niet in de kip; In feite blijft de bacteriën over. Zoals voedselveiligheidsexpert Trevor Suslow opmerkt (via NPR), verlengt het invriezen van bacteriën eigenlijk zijn vermogen om een tijdje actief te blijven. “Het (bevriezen) doet eigenlijk behoorlijk goed werk om veel van de ziekteverwekkers en microben te behouden die later problemen zullen veroorzaken als ze worden ontdooid.”
Overweeg om een traditionele oven te gebruiken voor het opwarmen van maaltijden op basis van groenten waarvan je vrij zeker bent dat je niet rauw moet worden gegeten. Martin Wiedmann, specialist in voedselwetenschappen, legt uit (via NPR) dat “met een bevroren kant-en-klare voedsel, ik altijd met het fornuis zou gaan, niet de magnetron”, omdat magnetrons niet altijd gelijkmatig verwarmen, wat sommige voedingsmiddelen onder de 165 graden Fahrenheit zou kunnen laten (het punt waar schadelijke bacterie wordt gedood), zelfs als de plaat het heet lijkt.