• Ria du Prie geheel links en Maria Zaleska geheel rechts in overleg met enkele fanatieke Corso-gangers over het vervolg.

    Aart Toth

Actiegroep 'Behoud Corso' opgericht na oproep in Nieuwsblad Castricum

CASTRICUM Dat de Corso-bioscoop geliefd is, is bekend. Maar dat inwoners die elkaar voorheen niet kenden, spontaan een actiegroep hebben gevormd om de bioscoop voor het dorp te behouden, heeft eigenaar Erik Weel aangenaam verrast. Weel is op zoek naar een nieuwbouwlocatie vlakbij het dorpshart - de business case is rond - omdat investeringen in het verouderde pand niet terug te verdienen zijn.

Aart Tóth

Bijna twee maanden geleden lieten Ria du Prie en Maria Zaleska, regelmatige bezoeksters van Corso, in deze krant weten dat zij zich wilden inzetten voor Corso. Dat leverde veel reacties op. Maria is lid van CineCast, de plaatselijke filmclub die nog steeds groeit en ruim 500 leden heeft die in Corso culturele of art house films bezoeken. Bovendien bezoeken Ria en Maria regelmatig bioscoopvoorstellingen waar ze bij de uitloop bezoekers aanspreken en reacties vragen. De groep bezoekers die zich willen inzetten voor het behoud van filmhuis Corso is dus behoorlijk gegroeid. De 'harde kern' komt nu regelmatig bij elkaar om de plannen af te stemmen. "Een van de doelstellingen van de groep is het ontzenuwen van het gerucht dat er gemeenschapsgeld in de nieuwbouw van filmhuis Corso wordt gestoken." zegt Ria du Prie. "Dat is pertinent niet waar."

Exploitant Erik Weel zorgt zelf voor de financiering van de nieuwbouw als het zover zou komen. Het zal geen megafilmhuis worden, maar een kleinschalige opzet krijgen. Wel vraagt hij medewerking bij het vinden van geschikte bouwgrond en eventuele aanpassing van het bestemmingsplan.

GEMOTIVEERD "Duidelijk is dat bewoners van Castricum en omgeving het filmhuis niet kwijt willen, wat eerder via Nieuwsblad Castricum trouwens ook al duidelijk was geworden", zegt Ria. "Inmiddels zijn er ruim 250 reacties ontvangen per mail, allemaal met een eigen motivatie. Niet alleen maar ja of nee, er moet enige moeite gedaan worden. Iedereen krijgt een persoonlijk antwoord terug."

De ondernemersvereniging OVC had enige tijd geleden, na een oproep in Nieuwsblad Castricum, ook al ruim 1.000 reacties ontvangen voor het behoud van Corso.

VERBINDING Toch gaat de actiegroep door met het verzamelen van steunbetuigingen om filmhuis Corso te behouden. Een greep uit de reacties en steunbetuigingen: "Het moment dat je buiten de grenzen van je dorp op zoek moet naar cultuur, raak je ook de verbinding met het dorp kwijt. Als gemeente wil je zorgen voor verbinding met dorp. Corso hoort bij Castricum" en "Vroeger ging ik er zelf graag heen en nu gaan mijn kinderen er met veel plezier met opa en oma naar de film. Zeker voor de kleinste en oudste bioscoopgangers is de bioscoop onmisbaar" en als laatste "Als de Corso uit het straatbeeld van Castricum verdwijnt en daarmee een stukje uit mijn jeugd dat mij veel moois en goeds gebracht heeft. Niet alleen ben ik daar opgegroeid en heb ik mij mogen ontwikkelen door het zien van vrolijke, educatieve en indrukwekkende films. Ook heb ik daar mijn eerste afspraakje met mijn eerste vriendje gehad. Wat mooi zou het zijn als ik met mijn kinderen er naartoe zou kunnen gaan."

STEUN BETUIGEN Natuurlijk zijn er nog meer steunbetuigingen nodig. Die kunnen per mail worden gestuurd naar corsomoetblijven-doemee@drieblad.nl. De steunbetuigingen zullen uiteindelijk via een petitie worden aangeboden aan het college van b en w en de exploitant van filmhuis Corso.