• Achter: Henk de Ruijter, André Nelis en Hans van de Borre; voor: Ellen Borst, Jolanda Brugman, Dominique Omes en William Borst.

    Hans Boot

Aftellen voor deelnemers streekmarkt Bakkum

BAKKUM Biologisch en streekproduct. Twee woorden die je steeds vaker hoort in winkels en restaurants. Ook in Bakkum wil men niet achterblijven. Over precies een week, op woensdag 25 april, wordt daar de eerste weekmarkt gehouden met natuurlijke en verse waren uit de streek.

Hans Boot

Ellen Borst van Hotel Fase Fier eten en drinken, een van de organisatoren, vertelt over de achtergrond. "Vanuit het gemeentelijk programma 'Versterking winkel- en verblijfsgebieden' is onder leiding van Henk Ruijter de werkgroep Bakkum gevormd, die met het idee kwam om een markt te organiseren voor liefhebbers van streekproducten. De markt wordt woensdag gehouden van 11.00 tot 16.00 uur op het pleintje naast Apicius. We gaan daar wekelijks mee door tot medio oktober. Uitgangspunt is 'de schijf van vijf'. De markt bestaat ook uit vijf stands."

VERSTERKING Henk Ruijter legt uit waarom voor dit initiatief is gekozen: "Het doel is om meer leven in de Bakkumse brouwerij te brengen. Er wordt namelijk de laatste jaren veel geklaagd dat het hier ontbreekt aan middenstanders en gezelligheid. Daarnaast is er behoefte aan de verkoop van verse waren. Omdat het om een streekmarkt gaat, verwachten wij dat er ook mensen van buiten Bakkum en Castricum op af zullen komen."

Een van de deelnemers is de ambachtelijke en sociale bakkerij Bak'm die sinds juli vorig jaar op het landgoed Duin en Bosch is gevestigd en wordt vertegenwoordigd door Dominique Omes: "Wij staan er met brood, koek en taart bestaande uit natuurlijke grondstoffen. Bij het bakken daarvan gebruiken we weer producten van anderen die op de markt staan, zodat we elkaar versterken."


Ellen kan dit bevestigen: "Fase Fier maakt elke week een ander marktbroodje met producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Naast Bak'm verkoopt kaasboer Huibert Baggerman kaas- en zuivelproducten uit de streek, is André Nelis van de Duintuin aanwezig met onbespoten groente en fruit, zorgt Jolanda Brugman voor prachtige vers geplukte bloemen en staat groene slager Hans van de Borre van de Burg. Mooijstraat er met biologisch vlees en huisgemaakte vleeswaren."

VISBOER EN BROCANTE Is de markt hiermee compleet? Ellen: "Nog niet helemaal. We zijn nog op zoek naar een visboer, die natuurlijk ook prima op de markt past. Verder streven wij ernaar om elke week een wisselende kraam aan te bieden voor bijvoorbeeld brocante spullen of andere artikelen."

PROEVERIJ Ook andere ondernemers uit Bakkum hebben zich al gemeld om de streekmarkt met acties te ondersteunen. Ellen: "De Klomp biedt alle woensdagen tot 16.00 uur kroketten aan voor een euro. Vermeldenswaard is nog dat de markten muzikaal worden omlijst door Fons Boer met zijn accordeon of orgel. Tijdens de opening, die wethouder Kees Rood op 25 april verricht, staat er een springkussen voor de kinderen en kunnen zij deelnemen aan een workshop van de Creatieve Wieven. Er wordt dan ook een proeverij gehouden met lekkere hapjes van de standhouders."


Een van die standhouders is Huibert Baggerman. Hij is 21 jaar en van jongs af aan kaasverkoper op de markt. Hij vertelt: "Ik werk nu sinds een jaar bij Van Bemmel kaas uit Woerden die verschillende markten in Noord- en Zuid-Holland heeft. Wij verkopen de lekkerste Beemster kaas, een romig zuivel met minder zout gemaakt door ziltig Noord-Hollands gras. Daarnaast kan men bij ons terecht voor echte lekkere boerenkazen, van jong tot oud, die met of zonder kruiden verkrijgbaar zijn. Deze zijn afkomstig uit Stolwijk, het Groene Hart van Nederland. En dat is nog niet alles, want ook onze puur biologische kaas, rechtstreeks bij de boer uit Kinderdijk vandaan, is niet te versmaden!"