• Archieffoto Henk de Reus

    Henk de Reus

Bevrijdingsdag in Castricum: wat is er te doen

CASTRICUM Op zondag 5 mei ontsteekt burgemeester Toon Mans het bevrijdingsvuur op het Dorpsplein als startsein van het bevrijdingsfeest. In samenwerking met het Veteranen Comité wordt een bevrijdingsprogramma georganiseerd.


Op 4 mei, om middernacht, wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken als symbool van de overgang van herdenking naar bevrijding. Atleten van Atletiek Vereniging Castricum vertrekken vanuit Wageningen om al rennend de fakkel met bevrijdingsvuur naar
Castricum te brengen. Na ruim 12 uur hardlopen, draagt AVC het bevrijdingsvuur op zondag 5 mei om 13:00 uur over aan burgemeester Toon Mans. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur en de speech volgt een gezellig samenzijn. Het motto van de 4 en 5 mei viering tussen 2016 en 2020 is 'Geef vrijheid door' en voor 2019 is het jaarthema 'in vrijheid kiezen'. "Vrijheid is een groot goed, iets wat niet vanzelfsprekend is maar gekoesterd moet worden. Het is daarom zo belangrijk dat iedereen dit beseft en dat wij vrijheid ook doorgeven aan de volgende generaties", aldus Mans.

PROGRAMMA 12.30 uur Emergo begint spelen van muziek op het Dorpsplein
12.40 uur Vertrek bevrijdingsvuur van terrein AVC. Route: AVC gebouw, Zeeweg, Van
Oldebarneveldweg, Van der Mijleweg, Bakkumerstraat, Vinkenbaan, Ruiterweg, Torenstraat, Dorpsstraat, Horecaplein.
12.45 uur Aantreden veteranen
12.57 uur Aankomst atleten
13.00 uur Aanbieding bevrijdingsvuur aan burgemeester Mans
Emergo speelt het Wilhelmus
13.05 uur Speech door burg. Mans
13.15 – 15.00 uur Emergo speelt muziek uit de jaren 40-50