• Archieffoto Jan Jong

    Jan Jong

Bramen plukken in duin mag weer: maak je eigen bramenjam [RECEPT]!

CASTRICUM De maand augustus is van oudsher de bramenplukmaand bij PWN in het Noordhollands Duinreservaat. In deze periode mag je, in bezit van een duinkaart, buiten wegen en paden bramen plukken. In het duin vind je vooral dauwbraam (laag bij de grond). De dauwbraam is door de enorme hoeveelheid zon van de afgelopen maanden heerlijk en licht zoet van smaak. 

NIET IN INFILTRATIEGEBIED In het infiltratiegebied is plukken overigens niet toegestaan. Hier bevinden zich kanalen met drinkwater. Dit water zakt in drie weken tijd door het zandpakket en wordt op deze manier gezuiverd van bacteriën en virussen. Bij deze open manier van zuiveren is besmetting, bijvoorbeeld door ontlasting van mensen, een gevaar. Om het risico te beperken, worden stukken riet gemaaid, zodat er een open, overzichtelijk gebied ontstaat. Bij dat maaien kunnen ook bramenstruiken worden weggemaaid. Dat is niet te voorkomen. In de rest van het duinreservaat staan echter voldoende bramenstruiken, zodat een ieder zijn maaltje bij elkaar kan plukken.

RECEPT BRAMENJAM Voor de liefhebbers hierbij een recept voor bramenjam. Was de bramen. Verwijder de kroontjes en kook ze in een pan met een laagje water. Op een gegeven moment zal het een geheel worden van moes, voeg op dat moment de suiker toe. Roer het nu goed door elkaar en zet het vuur laag. Laat nu het mengsel ongeveer een kwartier verder inkoken. Als de massa tot tweederde van het origineel is, zal het ongeveer klaar zijn. Doe een theelepeltje op een koud bord, als de jam bij elkaar blijft, is die goed. Doe nu de jam in de (met sodawater schoongemaakte) potjes en zorg dat de jam luchtdicht bewaard wordt. De meesten gebruiken hiervoor schroefdeksels. Maar je kunt de jam natuurlijk ook in een (luchtdicht) afsluitbaar doosje doen. Je kunt de jam dan maximaal drie maanden bewaren op een koele en donkere plaats. Bron: jammaken.net