• De wilg direct na de brand

    Gerard Zonneveld

Brand gesticht in achtertuin aan Heereweg

BAKKUM Er blijkt er brand te zijn gesticht in de tuin van een woning aan de Heereweg. Dat melden de bewoners. Een kolossale 50 jaar oude wilg en de grond rondom de wilg stonden in lichterlaaie.

Het incident vond plaats in de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 mei. Toen een van de bewoners, Gerard Zonneveld, naar zijn slaapkamer ging om te gaan slapen, zag hij uit het slaapkamerraam dat de buitenverlichting aansprong. Dit gebeurt vaker als er katten langslopen. Omdat de lichten nu een paar keer achter elkaar aangingen, keek hij wat beter. Hij dacht een oranje gloed te zien achter de conifeer achter op het terrein. Het bleek, bij nadere beschouwing, te gaan om de wilg die in brand stond. Zonneveld ging er samen met zijn zoon op af. "Bij de boom roken we een penetrante, benzine-achtige geur" verklaart hij. "We probeerden de brand uit te trappen, maar dat lukte niet. Daarom hebben we een tuinslang uitgerold." 

"Uit het onderzoek van de politie en de brandweer moeten wij inderdaad constateren dat het helaas om brandstichting gaat." meldt Zonneveld. "U zult begrijpen dat dit geval ons enorme zorgen baart. De brand had heel verkeerd kunnen aflopen, wanneer we niet tijdig hadden kunnen blussen. Wanneer de boom was omgevallen of wanneer er brandende takken van de boom waren weggewaaid, had het woonhuis vlam kunnen vatten."

De brandweer heeft bij de meldkamer melding gemaakt van de brandstichting. De politie is langs geweest en de gedupeerden hebben aangifte gedaan.