• Helga Siks

    Aart Tóth

Buurten met Helga Siks

CASTRICUM Dichtbij Castricum geboren, onder de Wijkertoren in Beverwijk, alweer zestig jaar geleden. De voorstellingen met de musicalgroep in het Kennemer Theater zijn om de hoek van haar ouderlijk huis en voelen als een soort 'thuiswedstrijd'. Ze kwam in 1987 in Castricum wonen.

Aart Tóth

Helga heeft twee zoons, Dennis van 27 en Jeffrey van 30. De jongste woont nog thuis. Ze werkt bij ViVa! Zorggroep als woonconsulent, waarbij ze bemiddelt bij huisvesting waar zorg bij nodig is. Haar persoonlijke motto is 'genieten', wat dan ook volop gebeurt.


In wat voor buurt woon je?
De Bloemenbuurt, uit midden jaren 70. Mijn straat grenst aan een parkje, dus lekker veel groen in de buurt. We hebben fijne buren, we overlopen elkaar niet maar kunnen altijd bij elkaar aankloppen.

Wat mis je in het dorp?
Wat direct in me opkomt is een leuk dorpshotel.

Beste terras in het dorp?
Tja, hoeveel keus hebben we? Dan kies ik nu toch voor het terras Bij Roon. Je zit daar heerlijk in de achtertuin met een mediterrane sfeer.

Wat kun je missen als kiespijn?
Te veel verkeer in de Dorpsstraat en vooral de automobilist die toch te snel de fietser voorbijschiet.

Mooiste plekje in het dorp?
Ik vind Castricum een mooie gemeente en hoop dat het dorpse ook blijft. Zoals bijvoorbeeld bij de Breedeweg waar een paar mooie boerderijen staan. Daar zou ik wel eens willen binnenkijken. Overigens was ik laatst ook onder de indruk van de tuin en ruimte bij 't Dierenduintje, aan de Bosch en Duinweg. Respect voor de mensen die dit beheren en zo goed verzorgen.

Als ik burgemeester was…
Zou ik zo snel mogelijk het pand van Blinckers aan het strandplateau in ere herstellen. Wat zonde dat dat zo verpaupert. Lijkt me een prima locatie voor een leuk hotel. Goed voor het toerisme, toch?

Wat doe je met een miljoen?
Een deel aan m'n kids geven zodat ze een huisje kunnen kopen. Dat is wel een ding hoor voor de jongelui. Iets kopen is vrijwel uitgesloten en huren is verschrikkelijk duur. Dus als er gebouwd gaat worden, dan graag betaalbare starterswoningen. Misschien blijft er dan nog wat over voor een leuk (vakantie)huisje in Spanje of Italië. Maar ja, hoe groot is de kans op een miljoen. Ach, uiteindelijk gaat het erom dat je gelukkig bent en dat zit ook in hele kleine dingen. Als je maar zoveel mogelijk Geniet, ja met hoofdletter G!

Wat was je leukste (bij)baantje ooit?
Geen bijbaan maar (bijna) direct na school een leuke job als secretaresse export bij een farmaceutisch bedrijf waar ik alles gewoon zelf kon afhandelen. Tegenwoordig vind ik het wel eens jammer dat iedereen z'n eigen ding doet en je soms zo afhankelijk bent van anderen. Later ben ik in dat bedrijf secretaresse geworden van de directeur/eigenaar. Ik had veel bewondering voor m'n 'oude baasje' die helaas een paar jaar geleden is overleden. Hij was een man die wekelijks z'n rondje door de fabriek maakte. Hij waardeerde z'n personeel waardoor iedereen ook loyaal naar hem was. Toen hij het bedrijf verkocht, reserveerde hij een behoorlijk bedrag om te verdelen onder het personeel. Waar maak je dat nog mee?

Wat staat er nog op je bucketlist?
Als t even kan zou ik nog wel eens een reis naar Zuid-Amerika of de Caribbean willen maken. Zon, muziek, dansende mensen, ik word er blij van. Hoe leuk om dat met je nieuwe liefde te doen. Gelukkig kan hij daar ook heel erg van genieten.

Tot slot: iets verrassends over jezelf?
Tja, wat zal ik zeggen, ik heb m'n motorrijbewijs maar rij geen motor. Het is te lang geleden en eigenlijk durf ik niet meer goed. Maar het geeft wél een enorme adrenalinekick. De adrenaline gaat ook stromen als we met de musicalgroep The Cast op het podium staan. We hebben in juni met '3 Musketiers' in het Kennemer Theater gestaan en veel lovende reacties gekregen. In 2019 willen we een fantastisch, avondvullend programma brengen in Geesterhage. Dus Castricummers, hou ons in de gaten!