• Jannie Meijer hoeft vanuit haar voordeur maar een paar stappen te lopen naar het zwembad

    Aart Toth

Buurten met Jannie Meijer

CASTRICUM Alweer 60 jaar geleden ter wereld gekomen in het Friese Franeker om daar tot haar negentiende in het ouderlijk huis te blijven: Jannie Meijer. Maar dan de wereld in naar Israël om te werken in een Kibboets.

Aart Tóth

Na terugkomst gaat ze een heel zomerseizoen aan het werk op Terschelling in een ijssalon. Op op datzelfde eiland leert ze ene Sietze kennen; met hem gaat ze tot haar 51e verder door het leven.

Jannie woonde onder meer in Leeuwarden, wederom Franeker, Voorschoten en Harlingen, om in 1993 in Castricum terecht te komen. Jannie heeft drie kinderen: Sil (31), Joke (28) en Jens (22).

Sil toonde zich al vroeg sportief en Jannie ging daarin mee. Ze was drie jaar jeugdtrainer bij Vitesse'22 van de F-jes; Sil was toen zes jaar. Later heeft hij nog in het eerste van Vitesse'22 gespeeld. Jannie werkt nu op het Jac P. Thijsse college als teamassistente.

In wat voor buurt woon je?
Ik woon tegenover het zwembad, in een gezellige buurt, met leuke nieuwe jonge buren naast me en een lief buurmeisje. We hebben leuk contact met alle bewoners van de twee onder een kap woningen en de woningen achter ons. Het is een drukke straat waar veel te beleven valt, schoolkinderen op de fiets, sluipverkeer, schoolzwemjeugd etc. ik ben zo in het dorp en op de Breedeweg. Als de Witte Brug naar naar een andere locatie gaat, is dat wel jammer voor mij, want ik zit bij de duikvereniging de Lamantijn, waar ik meestal een van de laatsten ben die naar huis gaat, en toch niet als laatste thuis komt. Hopelijk komt de grond dan vrij voor goede bestemmingen zoals huur- en starterswoningen voor de jeugd.
Wat mis je in het dorp?
Een vestiging van Action zou ik wel leuk vinden. En af en toe een vrijmarkt waar inwoners van de CAL een kraam kunnen huren om overtollige huisraad, kleding en zelfgemaakte knutselwerken aan de man te brengen.
Wat kun je missen als kiespijn?
De te hoge bomen in de groenstrook achter mijn huis.
Mooiste plekje?
Er zijn zoveel mooie plekken in Castricum, al vind ik het dorp op zich niet uitblinken in mooiheid, maar ik voel me al 25 jaar thuis.
Dagje ruilen met?
Niet een dagje, maar een maand of een kwartaal zou ik wel willen ruilen met Toon Mans.
Welk boek ligt op je nachtkastje?
'Nachttrein naar Lissabon' van Pascal Marcier. Dit zou eigenlijk bij iedereen op het nachtkastje moeten liggen, geweldig!
Als ik burgemeester was …
Dan zou ik een gemeenteraad willen samenstellen die samenwerkt, elkaar wat gunt en niet in hokjes denkt maar een groter belang ziet.
Wat was je leukste (bij)baantje ooit?
Dat was een van mijn vele bijbaantjes, maar dan toch de ijssalon op Terschelling.
Van wie zou je een standbeeld willen in het dorp?
De reeds overleden Vitesse-vrijwilliger Cor Zonneveld verdient het.
Welke plek zou je veranderen?
De onveilige overgang bij de Beverwijkerstraatweg, ondertunnelen!
Wat staat er nog op je bucketlist?
Weer op Terschelling wonen.
Vertel iets verrassends over jezelf?
Ik ben sowieso een verrassing volgens mijn kinderen, zo een beetje alles in één.