• Aart Toth

Buurten met Ruud Kuijs

CASTRICUM Hij wordt wel de burgemeester van het Bakkerspleintje genoemd, de 71 jarige Ruud Kuijs. Geboren in Castricum, en na jaren op Noord-End te hebben gewoond nu alweer acht jaar mt veel plezier wonend in het dorpshart. Hij is al 47 jaar getrouwd met Trudie. Er zijn in die tijd twee dochters, twee schoonzoons en vijf kleinkinderen bij gekomen. In zijn werkzame leven was Ruud hoofd technische dienst bij Delta Loydd in Amsterdam.

Aart Tóth

In wat voor buurt woon je?
Ik woon nu midden in het dorp, de mooiste buurt van Castricum, aan het Bakkerspleintje. Veel gezelligheid en een bruisend dorpshart .
Wat mis je in het dorp?
In het dorp mis ik niets, ik wil er wel wat aan toevoegen. Eén of twee bruine kroegen met de sigaretten automaat aan de muur. De hardgekookte eieren en zure bommen en de asbakken weer op de bar. Hazes en Bolle Jan uit de speakers .
Beste terras in het dorp?
Wierenga voor de lunch en diner. Voor de muziek in het dorp kun je heel goed terecht bij de Balu en bij Sjonnies voor een apart biertje.
Leukste winkel in het dorp?
Dat zijn voor mij toch met stip de ijswinkels en daarna de bierwinkels.
Wat kun je missen als kiespijn?
Mensen die bij ieder plan onmiddellijk protest aantekenen en allerlei actiegroepen oprichten. Dan wordt de hele
kerstboom weer opgetuigd - inloopavonden, rapporten en inspraakavonden - en komt het plan weer onder in de la.
Wat vind je minder leuk aan Castricum?
CKenG was bij de vorige verkiezingen voor het project Landal en werd daardoor de grootste partij. De schop ging niet de grond in, maar men ging een haalbaarheidsonderzoek doen. Zo'n 21 maanden later was men nog aan het onderzoeken en door ingrijpen van een derde partij ging het project niet door. Gemiste kans voor dorp en dorpshart.
Mooiste plekje in het dorp?
Ik ben in het gelukkige bezit van een strandhuisje dus de mooiste plek voor mij is het strand. De tocht ernaar toe door de duinen vind ik geweldig .
Beste plek om te zoenen in Castricum?
Dat was vroeger het eiken dalletje of achter de tankmuur. Nu zoen ik thuis.
Dagje ruilen met?
Met Ronaldo. Dan kan ik ook eindelijk mijn goddelijke lijf laten zien aan de dames .


Met wie zou je in een vliegtuig willen zitten?
Naast Donald Trump. Ik zou het adres van zijn kapper vragen.
Als ik burgemeester was...
Zou ik goed naar de bewoners en de lokale partijen luisteren. En hoofdpijn dossiers (strand, dorpshart, station, spoorwegovergang) aanpakken en er een klap op geven. En een eind maken aan zetelroof.
Wat doe je met een miljoen?
Een heerlijk apart biertje kopen. En ik ben toe aan een nieuwe fiets en een doosje plakspullen. Voor de rest zou ik het niet weten .
Wat was je leukste (bij)baantje ooit?
Die heb ik nooit gehad, je ging vroeger al heel jong aan het echte werk. En als je wat ouder werd, kreeg je het mooiste bijbaantje wat er was. Dan kon je twee jaar je land dienen. Er is in die twee jaar ook geen oorlog geweest, dat kwam door mij. Ik had een schietgeweer en vijf kogels.

Van wie zou je een standbeeld willen in het dorp?
Hein Poel, hij mag zelf uitzoeken in welke gedaante .
Welke plek zou je veranderen?
Geef winkelcentrum Geesterduin een andere bestemming en maak van het dorpshart een bruisend winkelgebied.
Wat staat er nog op je bucketlist?
Ik ben gestopt met lijstjes maken na enkele nare ervaringen op medisch gebied. Als ik iets wil , doen ik het morgen .
Vertel eens iets verrassends over jezelf?
Ik ben 25 jaar lid van de carnavalsvereniging geweest, Prins geweest, ik heb tien jaar het sociaal carnaval gedaan, 17 jaar sportverslaggeving gedaan bij radio 105, 17 jaar de sportverkiezingen gedaan en ben elftalleider geweest van Vitesse 1.