• Coördinator Manuel den Hollander (archieffoto)

CALorie trekt volle zalen

CASTRICUM In het kader van al weer de vierde Lokale Actie Zonnepanelen heeft lokale energiecoöperatie CALorie maar liefst drie informatieavonden gehouden. De avonden in De Oude Keuken in Bakkum, Het Kruispunt in Akersloot en De Oude School in Limmen waren zeer druk bezocht.

Bij elkaar zo'n 200 Castricummers keken en luisterden naar presentaties van CALorie-coördinator Manuel den Hollander en van zonnepanelen-groothandel Libra Energy. Deelnemende lokale installateurs waren erbij voor technisch advies. En uiteraard konden bezoekers zwarte en blauwe zonnepanelen en bijhorende omvormers zien en aanraken.

SALDERINGSREGELING De meeste mensen lijken tegenwoordig redelijk wat te weten over zonnepanelen. Maar opvallend aan de avonden was het antwoord op de vraag 'Wie in de zaal hoef ik niets uit te leggen over de salderingsregeling?', die Den Hollander tijdens zijn presentaties stelde. Het gemiddelde aantal mensen dat daarop een vinger opstak was welgeteld één. Den Hollander legde vervolgens uit hoe deze wettelijke regeling het hebben van zonnepanelen financieel erg rendabel maakt.

Dit soort onderwerpen zorgde centraal, en later aan de bar of napratend met deskundigen tot levendige gesprekken. De Hollander: 'Het is interessant en mooi om te merken dat steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat duurzaam opwekken zeer belangrijk is. Én dat dit ook te maken heeft met energie besparen en woningen zo veel als mogelijk nul-op- de-meter maken.'

Veel bewoners schreven zich ter plekke in voor een vrijblijvende offerte. Volgens Den Hollander hebben zich sinds de start van de actie op 31 oktober al meer dan 120 Castricummers aangemeld. Aanmelden kan via www.calorieenergie.nl