• De trotse jonge redders

    CRB

Castricum is 41 jonge redders rijker

CASTRICUM Na afloop van het praktijkexamen van de 'Jonge Redders' van de Castricumse Reddingsbrigade (CRB) waren de kandidaten niet helemaal zeker van hun zaak. Waren ze wel of niet geslaagd?! De instructeurs en examinatoren keken tenslotte erg serieus. Rond de klok van half zes kwam het verlossende woord dat alle 41 examenkandidaten geslaagd waren. Een prima prestatie na een halfjaar iedere zaterdagmiddag trainen!


De CRB biedt kinderen tussen 8 en 13 jaar leuke, leerzame en vooral uitdagende reddingsopleidingen, waarbij 'Jonge Redders' de start is van een reeks aan opleidingen. Binnen deze diplomalijn staat het vergroten van de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop. De opleiding verloopt vervolgens van zelfredding, via het redden van vriendjes en het redden met hulp- en reddingsmiddelen naar een opleiding tot volwaardig redder met basis EHBO vaardigheden. De opleiding 'Jonge Redders' bestaat uit tien deelprogramma's verdeeld over drie lesniveaus. Elke module bestaat uit ongeveer 20 zwemlessen waarna deze wordt afgesloten in de maanden december/januari en mei/juni door een praktijktoets. Als de kinderen alle diploma's van een niveau hebben gehaald (Brons, Zilver, Goud) gaan ze door naar het volgende stadium. De opleiding wordt afgerond met de module Goud Ster. Dan worden er naast zwemvaardigheden ook EHBO-vaardigheden en theoretische kennis aangeleerd.


De Jonge Redders krijgen training van een enthousiast team gediplomeerde en vrijwillige instructeurs. Twee examinatoren van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij houden toezicht op de examens. Uiteraard is de CRB erg trots op de grote groep met geslaagden.