• Achterneef Finn Vermeulen kijkt als eerste door de telescoop

  Peter van Eerden
 • Plaatsing van de koepel door de firma De Nijs

  Nicolas de Hilster
 • De cilinder met geopende koepel is gereed voor gebruik

  Nicolas de Hilster
 • Achterneef Finn Vermeulen, in de ban van het heelal, verrichtte de opening

  Brenda Vermeulen
 • Nicolas de Hilster construeert de koepel in een werkplaats van de firma Borst

  Ria Twisk
 • De constructie van het lager door Anton, medewerker van Marsé Montage

  Nicolas de Hilster

Castricumse Eise Eisinga bouwt eigen observatorium

CASTRICUM Aan de Oude Haarlemmerweg schittert sinds kort een zinken koepel in de zomerzon. Castricum is een particulier sterrenkundig observatorium rijker. Amateur-astronoom Nicolàs de Hilster bouwde, als een moderne Eise Eisinga (bouwer van het oudste, nog werkende planetarium ter wereld) in nog geen half jaar een heuse sterrenwacht aan huis.

Peter van Eerden

Achterneefje Finn verrichtte zondag de opening van het 'inFINNity' waarnemingsdek en bekeek daar als eerste Venus en de zon door de professionele apparatuur. De 7-jarige is volledig in de ban van de ruimte en vroeg voor zijn verjaardag een telescoop van Bart Smit. De Hilster bedacht echter een beter plan. Hij bouwde, met de hulp van echtgenote Ria Twisk, familie en lokale ondernemers, een complete sterrenwacht met telescopen op het bijgebouw naast zijn woning. Een voor Castricum uniek en markant baken. De officiële opening zondag werd een geweldig feest, compleet met een taart met alle planeten, het doorknippen van linten en de ingebruikname van de toren waarvan het trappenhuis bleek gevuld met blauwe en zilveren ballonnen.

Het observatorium zal worden gebruikt voor hobby, onderzoek en kleinschalig onderwijs waarvoor al belangstelling is getoond door het Jac .P. Thijsse College. Maar ook andere scholen zijn van harte welkom.