• Rosa Beers (tweede van rechts) omringd door haar vriendinnen (v.l.n.r.) Fabiola Hillebrand, Pauline Vinkenburg en Petra Eichhorn

    Nicole Kleine Staarman

Castricumse vrouwen lopen hard voor zieke vriendin: 'machteloosheid omzetten in daadkracht'

CASTRICUM 43 jaar, moeder van drie en de diagnose slokdarm- kanker krijgen. De harde werkelijkheid voor de Castricumse Rosa. "Het is alsof je lichaam elke dag een marathon loopt", zei een arts. "Dan lopen wij met je mee", besloten haar vriendinnen.

Nicole Kleine Staarman

Verbijstering en ongeloof speelden de hoofdrol bij Petra, Pauline en Fabiola toen hun vriendin Rosa Beers vorig jaar zomer vertelde dat ze slokdarmkanker had. "Maar ook hoop, want er waren geen uitzaaiingen gevonden", vertelt Rosa. Na een paar zware maanden van bestralingen en chemokuren, werd deze hoop ontnomen: "Vlak voor de operatie bleken er toch uitzaaiingen te zijn. In één klap was mijn uitzicht op genezing verdwenen". Opnieuw verbijstering, dit keer gepaard met machteloosheid. De operatie was van de baan, de focus verlegd naar levensverlengende behandeling. "Ik heb nu chemopillen en medicijnen die vrij goed lijken te helpen. Maar ik weet dat het eindig is".

VRIENDSCHAP Terwijl de emoties aan tafel af en toe hoog oplopen, praat Rosa ogenschijnlijk rustig en beheerst over haar ziekte. Er wordt gehuild, gelachen en hartstochtelijk verteld."We kennen elkaar nu bijna tien jaar", vertelt Pauline. "Onze kinderen zaten in dezelfde klas. Tijdens een picknick met de kleutergroep klikte het zo goed, dat we een eetafspraak hebben gemaakt". De vriendschap blijft en versterkt in de jaren die volgen waarin ze ook diverse reisjes samen maken. Petra vertelt dat ze een sterke gevoelsband hebben en een gedeeld gevoel voor humor. "We hebben vooral veel lol samen, maar delen ook verdriet". Het verdriet om Rosa was zo groot, dat Fabiola het gevoel had dat ze iets moest doen. "Ik loop zelf hard. Dat geeft me tijd om na te denken, ruimte voor mijn emoties en maakt mij dankbaar. Dit gevoel wil ik met Rosa delen door voor haar te lopen". Ook Pauline en Petra vonden het een mooie manier om hun liefde voor Rosa te uiten.

MLDS Het idee voor een sponsorloop ontroerde Rosa. Ze wist direct welk goed doel ze daarvoor wilde gebruiken. "Vanaf mijn eerste klachten ben ik op zoek gegaan naar informatie. Ik had het gevoel alsof mijn eten bleef steken en toen dat verergerde dacht ik aan slokdarmkramp; zou dat bestaan? Op internet kwam ik terecht bij de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), dat mij meteen aansprak". Dat volgens de site de klachten ook veroorzaakt kunnen worden door slokdarmkanker leek onwaarschijnlijk. "Nee, ik viel buiten elke risicocategorie. Achteraf bleek ook hun informatie hierover voor mij nuttig en ze doen goed werk".

RUNNING4ROOS Om meer mensen de kans te geven hun machteloosheid om te zetten in daadkracht, viel de keuze op de Dam tot Damloop. Running4Roos was een feit. Na een inventarisatieronde op sociale media bleek het animo zo groot dat er startbewijzen voor vier afstanden werden ingekocht. "We rennen vijf en tien mijl en wandelen tien en twintig kilometer. Het is hartverwarmend hoeveel mensen van alle leeftijden er mee willen doen, en sponsoren en doneren", vertelt Pauline. "Niet alleen familie, vrienden en kennissen, maar ook onbekenden die soms een geheel eigen motivatie hebben om MLDS te steunen". Er is een Facebookpagina en een actiepagina aangemaakt. Iedereen die meeloopt, kan een eigen actiepagina maken en daarop zijn of haar motivatie delen en eigen sponsors werven. Overweldigd door de vlucht die de actie heeft genomen, voelt Rosa vooral dankbaarheid. "De reden is verschrikkelijk, maar het is heel mooi wat het teweeg brengt. Als ik de motivaties lees ben ik zo ontroerd!"

SPONSORS Running4Roos heeft al veel lopers in september, maar is blij met nog meer sponsors en donateurs, klein en groot. Bedrijven als Slagerij van der Meer, Camping Zeeburg en Zeezicht steunen de terugkomdag na de Dam tot Damloop. Dan zal de uiteindelijke opbrengst aan MLDS overhandigd worden. "Hoe meer geld, hoe beter. Er is veel nodig voor onderzoek naar slokdarmkanker", zegt Rosa. "Hoe mooi zou het zijn als kanker een chronische ziekte wordt en niet het einde betekent".

i kominactie.mlds.nl/evenement/running4roos