• UK en Taiwan bij Marlies op de bank

    Marlies

Couchsurfing in Castricum

CASTRICUM Castricumse couchsurfers Anna (37) en Marlies (54) vertellen over hun keuze de wereld van zijn persoonlijke kant te leren kennen. "Gastvrijheid en vertrouwen zijn de sleutelwoorden".

Nicole Kleine Staarman

Met een warm "Kom binnen" verwelkomt Marlies deze keer geen overnachtende gast, maar een andere Castricumse couchsurfer, Anna. De dames hebben elkaar niet eerder ontmoet, maar tonen beide een opvallend open houding, wat direct een klik geeft. Daarmee laten ze zien waar het internetplatform Couchsurfing voor staat: een community voor gastvrije mensen die een grote interesse hebben in andere mensen en culturen.

UNIEK Marlies heeft in een jaar tijd al veel couchsurfers ontvangen. "De gastvrijheid houdt niet alleen in dat je een gratis slaapplaats biedt, maar ook dat je tijd besteedt aan je gasten en ze kennis laat maken met jouw cultuur", legt zij uit. "Zo ontstaat een intensief en waardevol contact". Anna beaamt dit: "Ik ben net verhuisd uit Amsterdam en heb daar een aantal keer logés gehad via Couchsurfing. Stuk voor stuk unieke ervaringen". Marlies vult aan: "Dat is het precies: uniek. Iedere gast is anders. Zo had ik een Italiaanse danser, die al vegend en dansend met de bezem door mijn kamer ging. En een Taiwanese die dumplings in mijn keuken stond te maken". Het samen eten en voor elkaar koken, is een van de dingen die Marlies graag afspreekt met haar gasten. "Het is een mooie verbindende factor".

NATUUR Niet alleen eten, maar ook muziek verbindt. "Het is een ongeschreven regel dat een gast een cadeautje meeneemt", vertelt Anna. "Vaak is het iets lekkers uit het eigen land, maar één keer kreeg ik een cd met Chileense muziek. Dat zal ik nooit vergeten. Ik had een bijzondere klik met deze jongen en heb hem uitgenodigd mee te gaan naar mijn vader in Egmond, om daar te gaan hardlopen in de duinen en op het strand. Hij vond het geweldig. Dat Nederland zo'n mooie natuur heeft, verbaasde hem". Ook Marlies ervaart dat couchsurfers onder de indruk zijn van de Castricumse omgeving. "Ze zijn echt aangenaam verrast. Ik nam een Koreaanse gast mee naar een winterse duinwandeling bij kaarslicht. Ze vond het fantastisch".

MEMORABEL Marlies heeft vele culturen bij haar thuis gehad, soms een paar tegelijkertijd. Anna heeft de wereld ook zelf opgezocht. Minimaal eenmaal per jaar hijst ze haar rugzak op haar rug en gaat - vaak alleen - het avontuur tegemoet. Een paar keer heeft ze gebruik gemaakt van Couchsurfing. Een memorabele overnachting was in een stadje in Mali. Anna had via Couchsurfing contact gezocht met de Nederlandse Willem Snapper, die Malinese vrouwen begeleidt in het opzetten van groentetuintjes. 'Ik heb daar een onvergetelijke oud en nieuw doorgebracht", vertelt Anna ontroerd. "Tegen de avond werd de poort opengezet voor de wekelijkse filmavond. Alle kinderen uit de omgeving kwamen binnenstromen en genoten in de tuin van Michael Jackson en Laurel&Hardy. Zo bijzonder".

VERTROUWEN Anna is erg benieuwd wat Castricum voor reizigers zal trekken. "In Amsterdam moet je de overnachtingsverzoeken goed filteren. Zoeken ze alleen een gratis slaapplek of hebben ze de couchsurfers mentaliteit?" Marlies kan dit beantwoorden: "Het is belangrijk dat je benadrukt dat dit niet Amsterdam is. Als ik een verzoek krijg, stel ik gerichte vragen en lees ik het profiel en de referenties. Eigenlijk heb je dan al snel door wat de intentie is". Beide dames hebben geen negatieve ervaringen met Couchsurfing. "De ene keer is nog mooier dan de andere. Het verrijkt mijn leven", zegt Marlies. Anna is het daar grondig mee eens: "Gastvrije momenten vergeet je nooit meer. Of je deze nou zelf creëert of ontvangt. Couchsurfing is een medium dat laat zien dat vertrouwen veel moois kan brengen".