Creatieve raad

CASTRICUM Een - zo op het oog - simpel verzoek heeft de afgelopen weken een creatieve kant laten zien van de gemeenteraad.

Op 21 december werd een motie besproken van het CDA en Fractie Castricum, om in navolging van de Tweede Kamer, de Nederlandse vlag een plek te geven in de raadszaal. In het debat dat volgde, gingen allerlei tegenvoorstellen over tafel, waarbij gesuggereerd werd ook de gemeentevlaggen, het eerste artikel van de grondwet en de vlag van de EU op te hangen.

Ondanks dat er inhoudelijk op de motie werd ingegaan, werd duidelijk dat raadsleden moeite hadden het voorstel serieus te nemen. Sommigen zagen het hele gemeentehuis al gedecoreerd met vlaggen en borduurden hier gekscherend op voort met het Wilhelmus en het verven van de toren in de Nederlandse driekleur.

Dit fantasierijke momentje werd opgepakt door Frits Zonneveld, lid van Forza Castricum, die zich geïnspireerd zag tot het creatief schrijven. In een ingezonden brief in de Castricummer gaf hij zijn eigen vindingrijke versie van de raadsvergadering weer, waarbij hij zelfs zijn eigen fractie (nu als Fractie Castricum in de gemeenteraad) omdoopte tot Platform Castricum.

Omdat niet elke Castricummer de politieke ontwikkelingen van dit dorp op de voet volgt, werd het ingezonden hersenspinsel ter discussie gesteld op de FB site 'Je bent Castricummer als …'. Hierin werd gewezen op de audioweergave van de vergadering en bracht ook de mooiste creatieve oplossing op deze motie naar voren: wethouder Marcel Steeman opperde om Castricumse kunstenaars uit te nodigen een kunstwerk te maken met vlaggen van Nederland, de verschillende kernen, de fusievlag, de vlag van de EU en de provincie en de tekst van artikel 1 van de Grondwet. Of dit idee verder wordt opgepikt, moet 18 januari blijken, als de motie weer behandeld wordt in de raad. (Nicole Kleine Staarman)