• Foto Aart Tóth

    Aart Toth
  • Foto Henk de Reus

    Henk de Reus
  • Foto Peter van Eerden

    Peter van Eerden

Cultuurwethouder Ron de Haan: 'Entree vragen voor Uit Je Bak'

CASTRICUM Hoewel wispelturige weergoden probeerden zondagmiddag af en toe wat roet in het eten te gooien, werd de twaalfde editie van het Uit je Bak-festival - de tiende in het Willem de Rijke plantsoen - druk bezocht. Getuige het grote aantal rondom het terrein 'geparkeerde' fietsen, wisten vooral ook veel lokale bezoekers de weg naar het parkje te vinden. Daar viel in een prettige sfeer te genieten van uiteenlopende optredens en acts, diverse muziekstijlen, lekkere hapjes en activiteiten voor kinderen. Een mooie ontmoetingsplek, kleinschalig, overzichtelijk en vooral gezellig, kortom waar een klein dorp groot in kan zijn. 

MAIDENSPEECH Nieuwbakken wethouder Ron de Haan mocht het festival openen. In zijn maidenspeech als portefeuillehouder cultuur riep hij de organisatoren op om te overwegen 'de waarde van het festival voor iedereen zichtbaar en voelbaar te maken' en in de toekomst dus entreegeld te vragen aan de bezoekers. "Gratis is immers ook: voor niks, nul, een bijproduct, een hobby." aldus De Haan. "Iets dat louter vermaak en gezelligheid biedt. Ik daag UitjeBak uit om te laten zien dat het meer kan zijn dan dat. Zelfstandig. Op eigen benen." (Tekst: Peter van Eerden / Taetske Grendelman)

Hieronder de complete speech van De Haan.

"Gefeliciteerd Castricum. Dank omwonenden van het Willem de Rijkepark. Dank ook aan alle vrijwilligers die in de brandende zon en gisteren in de storm hebben doorgebeten, organisatoren en sponsoren die dit vandaag mogelijk hebben gemaakt. Gefeliciteerd met 12 jaar UitjeBak. In een geweldige sfeer. Wat een eer om hier vandaag als nieuwe wethouder van cultuur te mogen spreken.


Bijna 1000 zomerfestivals zijn er dit jaar in NL. Hun aantal neemt elk jaar nog toe. Van Best Kept Secret, Zwarte Cross, Into the Great Wide Open tot Uit jeBak. Tot 22:00 uur vanavond is het feest. Ik ben er trots op dat Castricum zo'n krachtig festival heeft. En alsjeblieft, doe mij een lol: houd je lucifers in je zak. Het is kurkdroog. Om met Jan Smeets, de grote roerganger van Pinkpop te spreken, bewaar je vreugdevuren voor thuis!


We gaan vandaag genieten van podiumkunst. Gitaarriffs. Baslijnen. Vocalisten. 'Four-on-the-floor' beats. Kunst is liefde. UitjeBak is een liefdesbaby die is voortgekomen uit het cultuurpodium de Bakkerij van bijna 50 jaar geleden. UitjeBak is een uithangbord dat van waarde is voor Castricum. Wat van waarde is, is weerloos, tenzij je je waarde voor iedereen zichtbaar en voelbaar maakt. Naar de plek waar je vandaan komt. Ga verbindingen aan. Gratis is immers ook: voor niks, nul, een bijprodukt, een hobby. Iets dat louter vermaak en gezelligheid biedt. Ik daag UitjeBak uit om te laten zien dat het meer kan zijn dan dat. Zelfstandig. Op eigen benen.


Uit je Bak laat zien dat kunst confronterend is. Kunst als troost. Kunst die ons een spiegel voorzet en die zorgt voor maatschappelijke veranderingen. Kunst verbindt. Ik ben de organisatie dankbaar dat mij ergens op dit terrein een tent is aangeboden om met jullie door te praten over waar we met kunst en jongeren naar toe willen. Laten we met elkaar in gesprek gaan over de toekomst en kansen voor festivals als UitjeBak. Ik wens alle artiesten, organisatie en publiek een onvergetelijke editie van Uitjebak toe."

(Uitgesproken bij de opening van het 12e Uit Je Bak! Festival)