• De Dag van de Mantelzorg is vrijdag 10 november

Dag van de mantelzorg

REGIO Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden, vrienden of buren. In Nederland zijn er 3,7 miljoen mantelzorgers. Maar liefst 750.000 van hen zijn dat meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden. Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte; ze hebben geen contact met collega-mantelzorgers. Om hen een groot compliment te geven en samen te brengen staan ze op 10 november royaal in het zonnetje tijdens de Dag van de Mantelzorg.

Welzijnsorganisaties, zorginstellingen, kerken, verenigingen, werkgevers en gemeenten in heel Nederland organiseren iets leuks. Het thema is net als vorig jaar 'Mantelzorg doe je samen'. Op meer dan tweehonderd plaatsen worden mantelzorgers verenigd in een feestelijke setting en wordt er waardering uitgesproken over het werk. De mantelzorgers rijgen vaak ook een cadeautje. In gemeente Castricum kon iedereen (voor 1 oktober) een bon aanvragen voor zijn of haar mantelzorger.

WARM GEVOEL Jan de Waal is zo'n mantelzorger. Hij zorgt al vele jaren voor zijn echtgenote Ellen die door diverse aandoeningen mindervalide en hulpbehoevend is. Jan is daar dagelijks uren mee in de weer. ,,Mantelzorger? Ik? Schei toch uit! Ik verzorg gewoon mijn vrouw nu ze dat zelf minder goed zelf kan. Dat hoort er vanzelfsprekend bij als je een relatie hebt."

ONBETAALD Jan en zijn collega's leveren langdurig onbetaalde en vaak intensieve zorg voor bijvoorbeeld een chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder of kind, een vriend, buurman of buurvrouw. Kenmerkend is dat het vaak gaat om zorg voor iemand waarmee al een relatie bestond. Daarom vinden veel mantelzorgers, net als Jan, hun taak vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. De mantelzorg is in alle gevallen onbetaald. In feite gaat het puur om zorgverlening met ziel en zaligheid.

BELEID Juist omdat mantelzorgers hun zorg vaak combineren met tal van andere taken, zoals een baan, gezin en huishouding, lopen zij het risico overbelast te raken. De overheid weet dat en heeft daar beleid voor ontwikkeld. Zo kan er voor de mantelzorger die even tijd voor zichzelf nodig heeft vervangende of 'respijtzorg' worden aangeboden. Een beroepskracht of vrijwilliger neemt dan voor een bepaalde tijd de zorg even over. Meer informatie bij het Sociaal Team van de gemeente Castricum (tel. 14 0251).'><span>