• Archieffoto Jan Jong

    Jan Jong

Dauwbramen licht zoet door de zon

CASTRICUM Augustus staat bekend als de oogstmaand van de braam. In het duin vindt u vooral dauwbraam. De dauwbraam is door de enorme hoeveelheid zon van de afgelopen maanden heerlijk en licht zoet van smaak. Komt u ze proeven?

BUITEN DE PADEN In het Noordhollands Duinreservaat mag u in augustus bramen ook buiten de wegen en de paden plukken. Let wel op, want honden zijn er buiten de paden niet toegestaan.

NIET IN INFILTRATIEGEBIED In het infiltratiegebied is plukken niet toegestaan. Hier bevinden zich kanalen met drinkwater. Dit water zakt in drie weken tijd door het zandpakket en wordt op deze manier gezuiverd van bacteriën en virussen. Bij deze open manier van zuiveren is besmetting, bijvoorbeeld door ontlasting van mensen, een gevaar. Om het risico te beperken, worden stukken riet gemaaid, zodat er een open, overzichtelijk gebied ontstaat. Bij dat maaien kunnen ook bramenstruiken worden weggemaaid. Dat is niet te voorkomen. In de rest van het duinreservaat staan echter voldoende bramenstruiken, zodat een ieder zijn maaltje bij elkaar kan plukken. Kijk voor een recept voor bramenjam op de site van PWN.