• Links Dave van Ooijen en rechts Ron de Haan (archieffoto)

    Aart Toth

Dave van Ooijen: 'Coalitie mét twee landelijke en twee lokale partijen meest voor de hand'

CASTRICUM De vertrekkende Dave van Ooijen (PvdA) blikte in zijn afscheidsspeech vooruit. Hij heeft adviezen voor "de raadsleden die blijven en met een nieuwe ploeg het werk in deze raad voortzetten."

Alex van der Leest

Allereerst hoopt hij op een "nieuwe fase van besturen. Dit keer voorafgaande aan de vorming van een college een raadsprogramma opstellen". Voorts spreekt Van Ooijen zich uit over wenselijke coalities. Daarin horen verliezers niet thuis, dus ook de huidige coalitie heeft – met verliezers D66 en GDB – geen toekomst. Wel plek voor de winnaars: De VrijeLijst, GroenLinks en de VVD. Hij vindt "een combinatie van twee landelijke en twee lokale partijen het meest representatief . Aan de ene kant bijvoorbeeld GroenLinks, aangevuld met CDA dan wel VVD, en aan de andere kant De VrijeLijst en CKenG."

Van Ooijen ziet een forse toename van de stemmen voor lokale partijen. Hierbij valt een nuancering te maken. Die toename zie je alleen als je Forza! meetelt als lokale partij. En dan nóg. Dan heeft lokaal een even hoog percentage (38%) als in 2010. Tellen we echter de fortuynisten niet als lokale beweging, dan blijven de lokale partijen steken op 32%. Dat is net zoveel als in 2014. Hoe dan ook, ongeveer en derde van de kiezers blijft een stevige basis.