• Hans Boot

De Haan: 'Cultureel imago Castricum oppoetsen'

CASTRICUM In het Strandvondstenmuseum opende wethouder Ron de Haan zaterdag de expositie van dorpsdichter Bob van Leeuwen, als aftrap van de Nationale Poëzieweek. De Haan nam de gelegenheid te baat om aan te kondigen dat Castricum binnenkort een 'cultuurcoach' krijgt.

Hans Boot

Ook de winnaars van de gedichtenwedstrijd 'Dicht bij Zee' werden zaterdag bekend gemaakt. De deelname aan de wedstrijd was wat lager dan verwacht. Onder de inzendingen zat als bijvangst wel een bijzondere van de 90-jarige Henk van den Berg uit Akersloot. Van zijn gedicht van maar liefst 25 coupletten, droeg dorpsdichter Bob er twee voor. Vervolgens reikte De Haan de prijzen uit aan de zusjes Annika-Yasemin en Selina Anna Meryem Bakker, eveneens uit Akersloot. Door hun leeftijden van respectievelijk 12 en 13 jaar ieder in een andere categorie. Zij ontvingen beiden een sonnettenboek en droegen hun gedicht voor. Daarna vermaakte de dorpsdichter in de hem bekende stijl de genodigden met de voordracht van 'Het leven in een notendop. Een opeenstapeling van gevoelens en mensenwensen'.


CULTUREEL IMAGO Voordat de wethouder de nieuwe expositie opende door het wegtrekken van een schuifdeur, wilde hij nog wel wat kwijt over het gemeentelijk cultuurbeleid: "Ik zie kansen voor Castricum om ons cultureel imago op te poetsen. Binnenkort zal ik met financiële steun van het Rijk een cultuurcoach presenteren. Deze zal het cultuurbeleid lokaal versterken en als verbinder optreden naar de verschillende initiatieven." De Haan voegde daaraan toe dat het proces om Huis van Hilde de museumstatus te bezorgen in een stroomversnelling lijkt te zijn gekomen.

Over het Strandvondstenmuseum liet hij weten: "Ik zal er vol voor blijven gaan om de functie van dit museum voor Castricum te behouden. Juttersmusea geven aan kustgemeenten een prachtig en uniek accent dat niet mag verdwijnen."

De poëzie-tentoonstelling van Bob van Leeuwen is tot eind februari zowel binnen als buiten aan de Geversweg 2A te bewonderen.

WINNAARS De winnende gedichten zijn 'De verkouden zee' van Selina Anna Meryem (JPT College) en 'De zee' van Annika-Yasemin (Clusius).

De Verkouden Zee

De wind streelt mijn haren,
Net als mijn geliefde,
Die zingt met mijn gehuil mee
De geur van het zoute water, kriebelt in mijn neus,
Het maakt me misselijk
De hemel en de zee zien grauw,
Net als haar ogen
Brrr, wat een kou
Drijvend op de verkouden zee, een zeemeermin verdronken,
Kinderogen schreien
Maar hey, zij die ik zo mis; huilt met mij mee
Een golf van tranen spoelt over mijn wangen heen,
Zij die ik zo mis;
Leeft voort in de verkouden zee

De Zee

Ik ruik het zoute water
Mijn haren wapperen in de wind
Ik vraag me heel vaak af
Wat zich achter de zee bevindt
Is het een stad, is het een land?
Wat is er nou, aan die andere kant?
Ooit zal ik het weten