• Klaas Mantel en Marion Monteban in de tuin van Klaas en rechts daarvan die van Marion.

    Peter van Trigt

De voortuin van buren Marion Monteban en Klaas Mantel

CASTRICUM Peter van Trigt bezoekt deze weken de mooiste voortuinen van Castricum. Wie met z'n voortuin in de krant komt, kan bij Kwekerij Cristian Schilder (Rijksweg 127a Limmen naast Johwin) gratis voor € 20 planten halen.

Dit keer niet één maar twee voortuinen en wel van Marion Monteban en Klaas Mantel. Dat ze naast elkaar wonen in de enige twee-onder-een-kapwoning van de Meester Ludwigstraat is overigens niet de reden. Dat is het feit dat beide tuinen zo perfect op elkaar aansluiten dat ze in elkaars verlengde lijken te liggen, hoewel ze heel verschillend zijn. ALTIJD GROEN Klaas kijkt vanuit de voortuin recht in de Meester Dekkerstraat en op de bakfiets aan de overkant die hij in een groot bloembed heeft omgetoverd. Oorspronkelijk komt hij uit een bollenexportbedrijf in Andijk. Nu geeft hij les op een praktijkschool in Amsterdam voor 't vak groen.

Maar de tulpen en dahlia's blijven zijn grote hobby. Tegenwoordig haalt hij partijtjes bij een bedrijf in Velsen-Noord en plant die zowel in de voortuin als zijn volkstuin aan de Breedeweg. Klaas: "Ik heb wel dertig verschillende, bijzondere soorten gehad. Dit keer zijn het er slechts tien en op de volkstuin was het dit jaar niet best. Tijdens het planten in november was het te nat en dit voorjaar hadden we strenge vorst." Maar het meest trots is hij nog op een aalbessenstruik die hij van de composthoop heeft gered en het weer goed doet. AANSLUITING Oorspronkelijk was een deel van de voortuin verhard voor het parkeren van een auto. Klaas vond dat zonde en heeft er weer tuin van gemaakt. Bovendien heeft hij een buxushaag geplant in lijn met dat van de buurvrouw. Zijzelf is ook dol op tuinieren; al heel lang.

Als kind woonde ze in Amsterdam op een bovenhuis, maar regelmatig bezocht ze met haar moeder een tante met een volkstuintje. Dat lag in een ouderwets park met hoge bomen en leuke tuinhuisjes. De lage huisjes met de schuine daken en de voortuintjes, in de straat waar ze nu woont, doen haar daaraan denken.

Een echte blikvanger in haar eigen tuintje is een meidoorn, die ze vakkundig snoeit en klein houdt net als de wilde catalpa. Er groeien veel verschillende planten, waaronder verschillende soorten bosanemoontjes, lampenpoetsersgras en een akebia (schijnkomkommer), een snelle klimmer met leuke rode bloemtrosjes.

Echt bijzonder is de pioenroos. Marion: "Die kreeg ik als stekje uit de tuin van mijn grootvader. Als ik terug reken is hij zeker al zestig jaar oud. Hij bloeit prachtig, maar het wordt weer tijd voor een plantensteun. De bloemen worden namelijk topzwaar, waardoor ze snel uitvallen."