• Dik Wokke bezig de tuin winterklaar te maken door onder andere het gras te verticuteren.

    Peter van Trigt

De voortuin van Dik Wokke

[CASTRICUM] Peter van Trigt bezoekt deze weken opnieuw de mooiste voortuinen van Castricum. Wie met zijn voortuin in de krant komt, krijgt van MB Hoveniers, M.L. Kinglaan 117 te Castricum een tegoedbon voor planten ter waarde van € 25.

Als je aan de Kievit woont in de Castricumse wijk Noord End, beschik je in elk geval over een mooi perceel. Dat wil echter niet automatisch zeggen, dat het zo'n mooie voortuin oplevert als die van Dik Wokke.

[BUITEN MEDEDINGING] Eerlijk gezegd is hij eigenlijk een kandidaat 'buiten mededinging', want het tuinieren is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader had namelijk een tuinderij tussen de Bakkummerstraat en het terrein van het toenmalige Duin & Bosch. Eind jaren '40 werd de grond voor een luttel bedrag onteigend ten behoeve van de bouw van de eerste openbare lagere school van Castricum, die tenslotte zou uitgroeien tot het Jac. P. Thijsse College. Er volgde later nog een tweede onteigening, maar nu met grondruil. Toch zei zijn vader tegen hem, toen hij in het derde of vierde jaar van de Mulo zat, dat het raadzaam was om naar iets anders uit te kijken. Het resterende perceel was te klein, om nog lonend de tuinderij te kunnen voortzetten.

[CLUSIUS COLLEGE] Zijn voorliefde voor het kweken van groente heeft Dik echter nooit verloren, want nog steeds houdt hij een volkstuin aan. En eigenlijk is hij toch enigszins in de voetsporen van zijn vader getreden. Zijn loopbaan – intussen is hij al heel wat jaren gepensioneerd – heeft hij namelijk beëindigd als directeur van het Clusius, het 'groene college' van Castricum. Dat had bovendien als voordeel, dat hij voor zijn voortuin regelmatig advies heeft gekregen van (oud) collega's die deskundig waren op het gebied van struiken, bomen en planten. Zo is het bloeiseizoen van de tuin op hun aanraden bijvoorbeeld met een maand verlengd door de aanplant van voorjaarsbollen, waaronder sneeuwklokjes. Zijn vader kweekte die ook onder de appelbomen, in de schaduw. 'Hanghoofdjes' werden ze in de wandeling genoemd.

[TULPENBOOM] De trots van de voortuin is een echte tulpenboom, helaas niet passend op de foto. De liriodendron tulipifera wordt vaak verward met de magnolia, die ook tulpenboom wordt genoemd. Van die echte tulpenboom zijn er in Castricum maar twee. De bloemen lijken echt op tulpen en zijn geel-groen, maar het duurt wel 20 jaar, voordat hij bloeit. Dat speelde in dit geval geen rol, want hij stond oorspronkelijk in het centrum van Castricum bij de Nederlandse Middenstandsbank (NMB) en moest daar weg vanwege een verbouwing. Een ander sieraad in Diks voortuin is de rode beuk, op de foto zichtbaar op de achtergrond. Deze heeft een bijzonder mooie vorm en verleent aan de op zich al mooie straat nog een extra cachet.