• Ria bezig met het knippen van een euonymus (kardinaalsmuts) op stam; een decoratieve, groenblijvende struik.

    Peter van Trigt

De voortuin van Ria Res

CASTRICUM Peter van Trigt bezoekt deze weken de mooiste voortuinen van Castricum. Wie met z'n voortuin in de krant komt, kan bij Kwekerij Cristian Schilder (Rijksweg 127a Limmen, naast Johwin) gratis voor € 20 planten halen.

Peter van Trigt

Eind jaren '60 was de Tempelaarstraat de rand van Castricum. Net getrouwd behoorden Ria Res en haar man tot de eerste bewoners. Hun huis – en de rest van de stra(a)t(en) - was gebouwd door het destijds bekende aannemingsbedrijf J.J. Res in de Schoolstraat, Ria's schoonfamilie. Nu, een halve eeuw later, woont ze er nog steeds met groot plezier, al is haar man intussen overleden. Bij het huis hoort een leuke voortuin en een mooie achtertuin, want tuinieren is een van Ria's hobby's. "Niet dat ik er echt verstand van heb,", zegt ze bescheiden. Aan het onderhoud van beide tuinen is dat echter niet te merken.

VOORTPLANTING Zowel voor als achter staan mooie volle buxusstruiken, die goed zijn gesnoeid. Ria: "Die zijn nog van mijn vader. Toen mijn ouders naar een verzorgingshuis verhuisden, nam hij ze mee uit z'n tuin. Ze waren toen nog klein en hij zette ze in een paar plantenbakken. Na het overlijden van mijn vader vond ik het zonde om ze weg te doen. Nu vormen ze voor mij nog steeds een herinnering aan hem. Ze zijn intussen flink uit de kluiten gewassen, waarbij de exemplaren in de volle grond het beter doen dan in de potten. En het is best een werk om ze te snoeien.

Ook van haar dochter, die van een woning naar een appartement verhuisde, kreeg ze planten voor haar eigen tuin, waaronder een paar euonymussen op stam. Het is een groenblijvende decoratieve struik, waarvan het blad bonter wordt naarmate hij meer in de zon staat. De Nederlandse naam is kardinaalsmuts, die in 't wild overal in de duinen is te vinden, al lijkt die weinig op de tuinvariant.

WILDGROEI Al staat de voortuin er leuk bij, is hij naar Ria's zin te verwilderd geraakt. "Die paar blauwe druifjes, die ik eerst had geplant, woekeren intussen overal. En het gras dat ik had, raakte vol paddenstoelen en is intussen verdwenen. Volgens mij zou er ook nieuwe tuinaarde in moeten. Overigens stond de voortuin in het begin, toen we hier kwamen wonen, vol lupine. Na verloop van tijd verdween die echter en van alle nieuwe lupine, die ik erin zette, hield geen enkele plant het vol."