• Ellen als het ware ingelijst in haar mooie voortuin. Meer foto's zijn te vinden op haar instagram-account: gardenonbroadway.

    Peter van Trigt

De voortuin van Wim en Ellen

CASTRICUM Peter van Trigt bezoekt deze weken de mooiste voortuinen van Castricum. Wie met z'n voortuin in de krant komt, kan bij Kwekerij Cristian Schilder (Rijksweg 127a Limmen (naast Johwin) gratis voor € 20 planten halen.

Peter van Trigt

Van de voortuin op de hoek van de Breedeweg en de Mr Dekkerstraat, van Wim en Ellen Revers, springen direct de groene vensters in het oog. Zonder ramen, dat wel, maar omrankt door klimop zorgen ze voor een bijzondere blik op de tuin. Vanuit huis is de doorkijk beslist minder riant, maar daar kunnen de bewoners niets aan doen.

AANGESTOKEN Op zich hadden beiden niets met tuinieren, maar ze kregen de smaak te pakken door het kleine tuintje bij hun vorige huis aan het Narcissenveld. Ze aarzelden dan ook geen moment toen ze twaalf jaar gelden het ouderlijk huis van Wim konden kopen, want dat had een veel grotere tuin. Ellen: "Dat vonden we zelfs belangrijker dan het feit dat we – wij en onze drie kinderen - er qua ruimte binnen op achteruit gingen. Maar onze redenering was: die gaan over een tijdje toch de deur uit. Op dit moment woont alleen onze zoon nog thuis." ORIËNTATIE Toen ze het huis betrokken bestond de tuin voor en achter hoofdzakelijk uit steen en gras; niet echt inspirerend. Daarom maakten alle vijf gezinsleden een plan voor de herinrichting. Daarin was oorspronkelijk ook ruimte gedacht voor kippen en een hangmat. Alleen zijn die er nooit gekomen. Maar het eindresultaat is een plaatje. Dat is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Wim en Ellen hebben voor het opdoen van ideeën verschillende tuinreizen gemaakt naar België en Engeland. Komende juni is weer zo'n reis gepland; dit keer naar de Cotwolds. Daarnaast zijn ze fervente kijkers van het programma Gardeners' World (BBC Two) en doen ze regelmatig mee aan de open tuinen dagen van Groei & Bloei.

KRONKELPADEN Vanuit de achtertuin slingert een kiezelpad door de voortuin dat door loopt naar het gedeelte aan de kant van de Breedeweg. Daar staan onder andere Annabellen (Hortensia's met grote bollen van witte bloemen) in een klassieke opstelling van buxushaagjes. Om de haagjes liggen nu nog houtsnippers, maar die wil Ellen t.z.t. ook door kiezels vervangen, om meer eenheid te krijgen. Het pad heeft ook een naam: slingerpad en is een herinnering aan Ellens schoonmoeder, die vroeger aan het Slingerpad woonde. Dat lag achter het station van Castricum maar de huizen die eraan stonden zijn in de oorlog afgebroken en de 'straat' verdwenen. Dat moest voor een groter schootsveld zorgen, terwijl er uiteindelijk geen schot is gelost.