• Foto: Nico Lute

    Nico Lute

Debuut Edgar Nijman smaakt naar meer

CASTRICUM Afgelopen zaterdag heb ik de première van Edgar Nijman's cabaretvoorstelling 'Chaostheorie in de praktijk' bezocht in Geesterhage. Het is natuurlijk nogal wat om als boekhouder (zijn woorden) te besluiten om een eigen cabaret te schrijven. Gewoon omdat het kan en hem al jaren bezig houdt.

Martin Sneijder

Maar met een resultaat dat stond als een huis voor een – tot zijn eigen verbazing - zo goed als uitverkocht theater Koningsduyn. Edgar's soms absurde en vaak tot chaos leidende humor viel bij de zaal goed in de smaak vooral ook vanwege de onverwachte wendingen. Zo is Edgar bijvoorbeeld een begaafd musicus en toen hij de gitaar ter hand nam verwachtten wij van alles, behalve het einde van dit instrument. Ontroerend was ook om te zien hoe gek hij is op zijn vriendin en dochtertje en ons uitvoerig toonde hoe een prentenboek door pappa gescreend moet worden voordat zijn kindje dat (niet) mag lezen.

Een goeie greep was de samenwerking met opkomend cabarettalent Maurits Hazeleger. Dat ging vaak zo goed dat je de indruk kreeg dat ze al jaren samenwerken, terwijl dit voor beiden echt de eerste keer was. Die Maurits komt er wel en werkt op dit moment hard aan een eigen voorstelling op 9 februari volgend jaar. Noteren dus.

Kortom een prima avond waarbij ik Edgar alleen maar kan adviseren om eens na te denken over een vervolgshow. Het zou jammer zijn als dit een eenmalig gebeuren blijft en hij zijn talenten in de toekomst alleen nog gebruikt om debet en credit uit elkaar te houden.

Niet onvermeld mag blijven dat theater Koningsduyn een warm hart heeft voor beginnende artiesten en ze tegen gereduceerde tarieven de kans biedt de theaterzaal te huren om een voorstelling te geven. Een prima tip dus voor lokale talenten die eens een keer "in het echt" los willen. (Martin Sneijder)