• Vincent van den Boogaard

Deelnemers Egmond Wandel Marathon gaan afval oprapen

REGIO Tijdens de 16e editie van de Egmond Wandel Marathon tegen reuma gaat organisator Le Champion zich focussen op afvalscheiding en de bewustwording van zee-, strand- en duinvervuiling onder de deelnemers. Het project wordt samen met Gejut uit Egmond aan Zee op poten gezet en ondersteund door gemeente Bergen. Gejut is een partij die van gejut materiaal (strandafval) kunstwerken maakt om aandacht te vragen voor milieuvervuiling.

De drie partijen gaan deelnemers aansporen op de route over het strand en door het duin aangetroffen zwerfafval mee te nemen en in te leveren bij sporthal De Watertoren, de start- en finishlocatie. De ingezamelde materialen worden door Gejut geanalyseerd om eventueel nieuwe kunstwerken te realiseren. De verwachte 14.000 wandelaars kunnen in de sporthal ook informatie krijgen over de strandvondsten die zij gedaan hebben. Ook kan men kunstwerken aanschouwen die gemaakt zijn van gejutte materialen, waaronder een indrukwekkende meterslange zee-panorama.


Wandelaars kunnen kiezen tussen uit afstanden van 10,5 en 21,1 km en of zij één of twee dagen wandelen. Op dit moment is de weekendwandeling het meest populair bij de inschrijvingen, een dag richting Bergen aan Zee en de andere naar Castricum aan Zee.

Inschrijven is t/m 14 januari mogelijk via egmondwandelmarathon.nl.