• Saskia Steenbakkers hoopt dat zich toch nog wat enthousiaste honden met baasjes bij haar galerie melden (op de achtergrond een schilderij van José Loeviera)

    Mieke Rozing

Dierendagdiner in Castricum dreigt in water te vallen

CASTRICUM Galeriehoudster Saskia Steenbakker kan wel huilen. Het speciale 'dierendag diner' dat zij aan 28 Castricumse honden én hun baasjes wilde voorschotelen, dreigt in het water te vallen.

Taetske Grendelman

Door een misverstand werd een oproepje van de creatieve eigenaresse van Galerie Streetscape niet in de twee lokale kranten in Castricum geplaatst. "Een regelrechte ramp" verklaart Saskia "want het is een groot en ontzettend leuk project waar ik veel tijd en energie in heb gestoken. Zelfs Hart van Nederland had ik al uitgenodigd. Maar zonder deelnemende honden moet ik straks het hele evenement afblazen."

HET IDEE Het plan was - en is nog steeds - om op dierendag, donderdag 4 oktober, in de diverse ruimtes van de galerie een diner voor te schotelen aan 28 honden en hun baasjes (een culinair verrassingsmenu). Saskia liet zich inspireren door chef-kok Arend Bruinsma uit Amsterdam, die traditioneel op dierendag een vegetarisch diner kookt en momenteel in Streetscape menukaarten exposeert. "Het leek me leuk om op dierendag, zijn laatste expositiedag hier, als 'Finisage' iets speciaals te doen." vertelt Saskia. "Verschillende sponsors, zoals onder meer dierenwinkel Dieris en de groene slager, doen mee en alle voorbereidingen zijn rond. Het zou geweldig zijn als we toch nog voldoende aanmeldingen binnenkrijgen, zodat het door kan gaan. Ik heb vandaag nog wat posters in het dorp opgehangen. Wie weet, lukt het."


FOTO MET HOND Het belooft een bijzondere avond te worden. Bij de entree exposeert Mieke Rozing hondenportretten en worden de gasten gefotografeerd door Laura van dierenspeciaalzaak Dieris. Wie niet aan het diner deelneemt of kan deelnemen, is op 6 oktober welkom bij Dieris om gratis een portretfoto van zijn of haar huisdier te laten maken voor dierendag.

EXPOSITIE, CIRCUIT EN POËZIE En er is meer. Fotograaf Edwin Boer exposeert 'Vega-terriër' en andere werken in de opkamer. Voor en ook in de grote ruimte van galerie Streetscape is speciaal voor dierendag een circuit voor honden opgebouwd door hondenschool Jottum, waar dieren worden getraind voor commercials en films. Zij nemen met hun demonstratieteam ook deel aan het feest. Tijdens en tussen de gangen door is er poëzie en live entertainment door Ben Waalwijk.

RESERVEREN Vanaf 18.00 uur zijn de gasten welkom, om 18.30 uur wordt de eerste gang geserveerd. De prijs is 25 euro per persoon, samen met hond 30 euro inclusief drankjes, portretfoto en (na afloop) een verrassingspakket voor de hond. Reserveren kan t/m 1 oktober via de galerie of Dieris, Dorpsstraat 12.

Als het feest doorgaat, is het een besloten feest voor de gasten. Saskia: "Dit omdat ik in Taiwan ben voor mijn werk als filmdocent. Er wordt een film gemaakt door Filemon, vrijwilliger bij Castricum TV. En ik hoop dus op belangstelling van de landelijke media."

Galerie Streetscape is normaliter geopend op dinsdag en woensdag van 9.30-12.30 uur tijdens het inloopatelier van Mieke Rozing en vrijdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur. En goed om te weten: honden zijn ook op normale openingstijden altijd welkom in Galerie Streetscape, Dorpsstraat 7 in Castricum. Na een duinwandeling even kunst kijken met je hond kan altijd. Vanaf 5 oktober is het thema paarden te zien in de galerie.