• Frank en Tim Drost bij de zonnepaneel vergadertafel.

    Aart T?th

Drost steekt z'n licht op

LIMMEN Wie heeft het er niet over tegenwoordig: duurzaamheid? Wie meer wil weten over duurzaam ondernemen of wonen, is welkom bij een informatieavond van duurzaamheidsgoeroe en plaatsgenoot Frank Drost op woensdag 8 november 2017, aanvang 20 uur bij Tromp Medical, Oude Haarlemmerweg 75 te Castricum. Steek uw licht op!

LOKAAL BEDRIJF Steeds meer instellingen, bedrijven tot zelfs particulieren zijn doordrongen van het feit dat de mensheid niet kan doorgaan met het huidige energiegebruik. Zeker niet met de fossiele middelen zoals steenkool, aardolie en aardgas. Het is aan het opraken en zorgt daarbij ook nog eens voor teveel CO2-uitstoot. Vandaar het besef steeds meer gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen zoals wind, zon en aardwarmte. Nu is er binnen onze gemeentegrenzen een bedrijf dat zich alleen maar bezighoudt met innovatie en duurzaamheid en daarbij zelfs over de landsgrenzen adviezen geeft over nieuwbouw en renovatie. Daarnaast adviseert zij bij het opwaarderen en verduurzamen van bestaande gebouwen en installaties.

Begin 2005 startte Frank Drost zijn adviesbureau op het gebied van duurzaamheid in Uitgeest, met onder andere adviezen op het gebied van legionellapreventie, waarbij het bedrijf zeker bij ziekenhuizen, bejaardenhuizen, zwembaden en zorgcentra een welkome raadgever werd. Frank: ,,Ik deed ervaring op via studie, bij GTI installatietechniek en de Koninklijke Marine. Intussen is het bedrijf uit zijn jasje gegroeid en heeft nu een grotere huisvesting in Limmen op de Schipperslaan. Intussen met vijf medewerkers, waaronder zoon Tim. We hebben de handen vol aan het adviseren, berekenen en aantonen van besparingsprojecten op energie door zonnepanelen, andere luchtbehandeling, warmte onttrokken aan buitenlucht, betere isolatie en aardwarmte. Mede vanwege het vele advieswerk zijn we op zoek naar een technisch engineer WTB."

KLANTENKRING Intussen is het aantal klanten niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Zo laat bijvoorbeeld supermarktketen Lidl zich bij nieuwbouw of verbouw van winkels adviseren over duurzaamheid. ,,Het gigantische nieuwe distributiecentrum van Lidl in Heerenveen is zelfs energieneutraal door onze adviezen", vertelt Tim Drost. "Na de investering in energiebesparing en duurzaamheid is het mogelijk de prijzen in de Lidl supers laag te houden omdat voorheen de uitgave aan energie gigantisch was. Denk daarbij maar eens aan de enorme koelruimtes in de centrale magazijnen. Ook modeketen Hennis & Mauritz behoort tot de klantenkring. Waar voorheen de warmte uit de winkel bij de in/uitgang naar buiten ging, wordt deze nu opgevangen en hergebruikt." Ook de grote vastgoedbedrijven zoals Vestia steunen op adviezen van Drost, waardoor het vastgoed rendabeler, comfortabeler en beter gefinancierd kan worden, omdat banken een betere financiering aanbieden vanwege de duurzaamheid.

VOORWAARTS Vele voorbeelden zullen nog volgen in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf geeft alleen adviezen en produceert zelf niets. Die adviezen zijn verstrekkend zoals welk fabricaat en merk zonnepaneel de voorkeur geniet en de keuze tussen leveranciers. Er worden berekeningen gemaakt van de investering, de afschrijving en de besparing. Behalve de grote bedrijven - een rijtje waaraan inmiddels ook Action is toegevoegd - vragen ook VVE's advies over duurzaamheid en besparing. "Denk aan cv, liftbediening, hydrofoor en gemeenschappelijke verlichting in bijvoorbeeld een flatgebouw. Zelfs balkonbekleding kan soms worden voorzien van zonnepanelen zonder hinderlijke schittering van er tegenover liggende gebouwen. En er zijn vele platte daken die nog niet voorzien zijn van zonnepanelen. De verwachting is dat behalve het teruglopen van fossiele energiebronnen zoals steenkool en olie, de CO2 uitstoot verder belast zal worden, waardoor het nog aantrekkelijker wordt duurzame energie te gebruiken, waarbij zeker de gezondheid gediend is", aldus Frank Drost.

INFORMATIEAVOND Wie meer wil weten over duurzaam ondernemen of wonen, is welkom op woensdag 8 november 2017, aanvang 20 uur bij Tromp Medical, Oude Haarlemmerweg 75 te Castricum. Steek uw licht op!