• De ruim zestig aanwezigen werden bijgepraat over de energietransitie

    Aart Toth

Duurzaamheid op agenda Castricumse ondernemers

Aart Toth

CASTRICUM We kunnen er niet meer omheen, 'duurzaamheid' is het toverwoord. In onze regio maakt de energiecoöperatie CALorie zich al jaren sterk om zuinig om te gaan met energie en dan vooral fossiele energie. Gelukkig is er samenwerking tot stand gekomen tussen CALorie en ondernemersvereniging OVC. Want bij veel ondernemingen is nog wel winst te behalen op dit vlak. Om ondernemers te inspireren, hadden CALorie en OVC een informatieavond belegd op een toepasselijke locatie: het duurzame pand van Tromp Medical.

PLAATSELIJKE HELPDESK De avond werd geopend door gastheer Wim Tromp, waarna Arie Dekker als voorzitter van CALorie het woord nam en in grote lijnen uitlegde hoe Nederland en de wereld scoort qua duurzaamheid. Hierbij viel de uitdrukking 'energietransitie' wat duidelijk nadere uitleg nodig had. Die werd gegeven door Rob van der Wal, directeur van CiroPack uit Heiloo (verpakkingen) en pleitbezorger van een duurzame bedrijfsvoering. Daarmee zijn grote besparingen tot stand te brengen, volgens Van der Wal. Zo rijdt het gros van zijn bedrijfswagens elektrisch. Ook de plaatselijke helpdesk in winkelcentrum 't Loo wordt als positief ervaren. Iedereen kan hier terecht met hun vragen over duurzaamheid.

De ruim 60 aanwezigen werden vervolgens bijgepraat over duurzaam bouwen (Borst Bouw), ESCO (Energy Service Company - hierbij besteedt een pandeigenaar de energievoorziening uit aan een externe partij) en elektrisch rijden. Directeur Carel Kuijper van verhuisbedrijf Aad de Wit vertelde dat zijn bedrijf al zes jaar met elektrische vrachtwagens rijdt in onder meer Amsterdam, waar in de toekomst dieselvoertuigen geweerd gaan worden. Automakelaar Tom Beentjes, ten slotte, toonde aan dat elektrisch rijden ook nog eens goedkoper is. Kortom: genoeg stof tot nadenken. Duurzaamheid staat na deze avond (nog) hoger op de agenda van de aanwezige ondernemers.