• De lopers ploeteren voort, aangemoedigd door het publiek

    Henk de Reus

Egmond Halve leeft in Castricum: 'Beetje gas geven hoor!'

CASTRICUM / EGMOND "Goed zo, go, go, go" klinkt het zondagmiddag als de eerste recreatielopers - eerder dan verwacht - bij de strandopgang in Castricum arriveren. Ruim 18.000 recreanten gingen rond 12.30 uur in Egmond aan Zee van start voor de 46e editie van de halve marathon van Egmond.

Henk de Reus

Kira en Marcel Valkering uit Limmen staan bij de strandopgang om een aantal plaatsgenoten aan te moedigen. Als Mika Ehlhard voorbij rent klinkt het "Goed zo, Mika" en gaan er vier duimen omhoog. Een poosje later nadert Marco, de vader van Mika, het keerpunt. "Beetje gas geven hoor, Marco", roept Kira. "je zoon gaat veel sneller en is je ver vooruit". Gelaten hoort Marco de 'aanmoediging' aan en zet nog maar eens flink aan.


Naarmate de tijd vordert veranderen losse groepjes hardlopers langzaam in één kleurrijk lang lint dat zich uitstrekt van de strandopgang Castricum tot ver richting Egmond. Jumpende kitesurfers op de achtergrond vormen een prachtig decor. Baukje Rikken uit Castricum wacht op het moment dat haar man Martijn voorbijkomt. Baukje: "De baas van Martijn (Peter Koopman), had de halve marathon al meerdere keren gelopen en hij haalde Marco over om 'n keer mee te doen. Dit was in 2012. Martijn had meteen de smaak te pakken en hij ontdekte toen hoe mooi deze omgeving is. We zijn kort hierna naar Castricum verhuisd. Helaas overleed Peter een jaar later op nog jonge leeftijd aan longkanker. Sindsdien doen Martijn, de twee zussen en vader (75) van Peter, alsmede enkele oud collega's elk jaar mee als eerbetoon aan Peter. Na afloop drinken zij samen een biertje om de gezamenlijke prestatie en het leven van Peter te vieren". Een prachtig gebaar. Als Martijn bij de strandopgang voorbijkomt maakt hij even pas op de plaats om zijn geliefden te knuffelen. Hierna schakelt hij weer enkele versnellingen hoger om zijn weg te vervolgen.


Tegen 14.00 uur wordt het lint steeds smaller en zijn de bezemwagens in de verte al in zicht. Als het peloton de strandopgang passeert en zijn weg vervolgt richting de Juichzone bij camping Bakkum, maken de ongeveer 300 toeschouwers zich op om weer huiswaarts te keren, of in een van de strandpaviljoens een warm drankje te gebruiken. Voor Gerda Duinmaijer (57) uit Uitgeest was het de tiende keer dat zij meedeed. Zij klokt bij aankomst in Egmond een tijd van 2 uur en 20 minuten. "Niet gek", zegt Gerda. "Het was mijn eerste halve marathon sinds 12 maanden en de wind en het drassige parcours maakte het niet altijd even gemakkelijk. Daarentegen geven de vele aanmoedigingen onderweg je zoveel veel energie."