• Hans Boot

Emergo in de ban van Brel

CASTRICUM 'Wanneer de eerste spin zijn lentewebben weeft...' Het is zomaar een regel uit een lied, maar iedere Brel-liefhebber zal het herkennen en meteen de stem van de zanger erbij horen. Er is niemand die meer gevoel in zijn songs wist te leggen dan Jacques Brel.

Hans Boot

Muziekvereniging Emergo brengt zaterdag 10 november een eerbetoon aan de Vlaamse chansonnier, die 40 jaar geleden overleed: 'Brel & Brass'. Het publiek mag er in de aula van het Jac. P. Thijsse College goed voor gaan zitten. Voor de pauze levert het orkest een mix van fanfareklanken en de chansons van Brel. De Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem en trombonist Jos Jansen schuiven na de pauze aan.


BREL RAAKT JE Er wordt deze week nog druk gerepeteerd door de orkestleden. Wat hebben zij zelf eigenlijk met Brel? Hasse van Boven (trombone): "Als puber heb ik Brel voor het eerst - bewust - gehoord op theaterkamp. Het nummer 'Mijn vlakke land.' werd gedraaid en werd ik direct gegrepen door de intensiteit waarmee hij zong. Anja Hoog Antink (bas) begrijpt precies wat Hasse bedoelt. "Brel betekent voor mij muzikaliteit tot in de kern van mijn ziel. Muziek van Brel raakt je, of je dit nu wilt of niet. Dat gebeurde bij mij al direct in mijn tienerjaren."

Edgar Nijman (hoorn) werd vooral geraakt door 'Chanson des vieux Amants.' "Prachtige melancholische muziek die direct ontroert. Toen ik de vertaling nalas moest ik denken aan mijn ouders die afgelopen september 50 jaar getrouwd waren." Johan Breetveld (es-cornet) heeft een andere favoriet. Of eigenlijk twee. "Ne me quitte pas en Bruxelles dat Brel samen met Liesbeth List zong. Dat zijn voor mij zijn mooiste nummers."

Dat de orkestleden in de ban zijn van Brel, is duidelijk. Ook in de verloren momenten op de dag wordt de zanger opgezet. Zo luistert Edgar naar Brel op zijn koptelefoon, in de trein. "De schoonheid van de muziek zorgt voor een geplaveide ochtend- of avondspits", grapt de hoornist.

Met de voorbereiding zit het dus wel goed. Maar toch blijft de vertolking van Brels liedjes ook voor Emergo een uitdaging. "Want hoe vaak mogen we als fanfareorkest zo'n uitstekende zangeres als Micheline Van Hautem begeleiden?" zegt Johan. Anja hoopt op veel publiek. "Iedereen moet komen ervaren wat muziek van Brel met je doet. Zeker in combinatie met de warme klanken van Emergo. Dit wordt een avond die in de harten van de Castricummers zal worden gegrift."


KAARTEN Het concert begint op 10 nov. om 20.00 uur in het Jac. P. Thijsse. Kaarten à € 17,50 via www.emergo.org/tickets en bij Huitenga Slaapwinkel aan de Dorpsstraat 69.