• Sopit

Examen-kunstwerken bij Sopit

CASTRICUM Nog voordat de landelijke examens van start zijn gegaan, rondt de eerste lichting HAVO5- en VWO6-leerlingen met het nieuwe vak 'Art & Design' van het Bonhoeffer deze week het praktijkexamen af. Hun meesterstukken zijn dan gereed voor de tentoonstelling op 18 en 20 mei in Galerie Sopit. De galerie zal voor het zevende jaar haar deuren openen voor het aanstormend beeldend talent van de school, waaronder een flink aantal leerlingen dat na het eindexamen aan een kunstvakopleiding gaat beginnen.

Vanaf januari werkten de leerlingen aan hun examenwerkstuk waarbij ze mochten kiezen voor een 2D-, 3D- of zelfs 4D-werkstuk. Het nieuwe vak Art & Design omvat de vakken Tekenen en Handvaardigheid in de breedste zin, waarbij naast de kunstzinnige kant ook kan worden gekozen voor de Technologylab- of design-kant van de beeldende vakken. Die houdt in dat leerlingen zich ook verdiepen in op actuele wetenschap en technologie georiënteerde kunst, en hun meesterstuk in samenwerking met bèta- en techniekvakken mogen maken.

Docente Silvia Winder: "Elk jaar is het een belevenis om de diverse interpretaties van de opdrachten te zien ontstaan, zeker nu er ook bijvoorbeeld designwerken en klei-animaties mochten worden ontworpen en uitgevoerd. In deze lichting zit veel talent, voor velen zal het hun eerste tentoonstelling op een professioneel podium zijn maar zeker niet hun laatste."

De leerlingen kozen voor hun examenwerkstuk uit zeven onderwerpen die centraal landelijk worden bepaald. Favoriet waren de thema's 'On the Road' en 'Het einde van de verbrandingsmotor', en ook het ontwerpen van persoonlijk huisaltaar 'Temps Perdu' en een tekstfragment uit het muziekstuk "Minimal Music' werden vaak als uitgangspunt genomen. "Sinds we dit schooljaar op het Bonhoeffercollege zijn gestart met het verbrede beeldend kunstvak Art & Design trekken we een bredere en grotere groep geïnteresseerde leerlingen aan. Deze nieuwe insteek vergroot de beroepsmogelijkheden van de kunstzinnige leerlingen van onze school'', licht docente Marieke de Vree toe.

De komende weken zal er door deze leerlingen uiteraard nog hard gestampt moeten worden voor het Kunstgeschiedenis-examen. Feestelijke opening van de examenexpositie bij Sopit, Anna Paulownastraat 22 in Castricum, is vrijdag 18 mei om 17.00 uur. Zondag 20 mei (Eerste Pinksterdag) zijn de werken tussen 13.00 en 17.00 uur te zien.