• Leo van Schoonhoven (CKenG) in betere tijden (archieffoto)

    Alex van der Leest

Gedoe rond coalitie door CKenG

CASTRICUM "Het is teleurstellend dat juist het bestuur van mijn eigen partij die afronding niet mogelijk heeft gemaakt", aldus Roel Beems. Hij was tot voor kort onderhandelaar van CKenG – één van de vier 'collegepartijen'. Maar die partij ligt er nu uit, want wilde zich niet aan de gemaakte afspraken houden.

Alex van der Leest

VERBOLGEN Beems is zeer verbolgen over de opstelling van het CKenG bestuur. Beems: "Ik heb de afgelopen maanden veel tijd en energie geïnvesteerd in de verbetering van kwaliteit op het niveau van raad, college en BUCH-organisatie. Een college met zorgvuldig geselecteerd team van professionals, die na een assessment voor de hele raad aan de gang zouden gaan, had daarvan de afronding moeten zijn. Minder politieke en meer uitvoerende wethouders, die gehouden konden worden aan hun resultaten."

AFSPRAKEN Alle tien raadsfracties spraken het medio vorige maand af. De collegepartijen, VVD, CKenG, CDA en De VrijeLijst, zouden ieder twee kandidaten voordragen voor deze functie. Uit de acht kandidaten kiezen die vier partijen vier wethouders (van iedere partij één) om het raadsprogramma 2018-2022 uit te voeren – "daarmee zijn de vier wethouders dienend aan de gehele raad", aldus een persbericht van de gemeente.

TWEE KANDIDATEN Toch kwam CKenG slechts met één kandidaat. Alleen voormalig wethouder Leo van Schoonhoven. Beems: "CKenG heeft ook na twee keer uitstel geen tweede kandidaat aangeleverd, hoewel er voor de partij wel degelijk goede kandidaten beschikbaar waren." Toch was er in de media even verwarring of er wel of niet op het nippertje een kandidaat was aangeleverd. Onderhandelaar Beems is stellig: "Er is door CKenG geen motivatiebrief en CV van een andere kandidaat dan Leo ingeleverd."

DE PARTIJ Dit alles is slecht voor de verhoudingen binnen CKenG. Het Noordhollands Dagblad schreef al dat Beems zich afvraagt of hij nog wel partijlid wil blijven. Hij wacht een evaluatie af. Beems: "Er hebben 3.000 kiezers op CKenG gestemd. Enkele tientallen leden hebben zich rondom de verkiezingen voor de partij ingezet. Zij moeten de kans krijgen om het bestuur te bevragen waarom de CKenG onderhandelaars niet het laatste beetje mandaat hebben gekregen om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen, nu we daar zo dichtbij waren."

DE FORMATIE De negen resterende partijen gaan nu kijken hoe ze verder willen met de collegevorming. Wellicht schuift een andere partij aan als vierde collegepartij. De krant vroeg aan twee mogelijke keuzes, GroenLinks en D66, of zij – conform afspraak – twee kandidaat wethouders zouden willen voordragen. Allebei onomwonden: "Ja". Ook deze partijen hadden al tijdens de verkiezingen één logische kandidaat, respectievelijk Hannie Lutke-Schipholt en Marcel Steeman.

ONBEGRIP De opstelling van CKenG zorgt bij de andere fracties voor veel onbegrip. Dat werd nog versterkt door een persbericht van het CKenG bestuur over de breuk. CKenG schreef: "Dit was een nagenoeg onmogelijke opgave, omdat de wethouderskandidaat van de partij al een jaar bekend is, namelijk de eerder afgezette wethouder en latere lijsttrekker Leo van Schoonhoven. De transparantie van het proces en de loyaliteit naar personen heeft CKenG kennelijk moeten opbreken. De partij wilde beslist niet dat hun beste kandidaat tegen een andere kandidaat zou worden uitgespeeld."

SLACHTOFFERROL Beems: "Het persbericht geeft slechts ten dele het werkelijke verloop weer". Bij andere fracties is op zijn minst irritatie te bespeuren. Marcel Steeman (D66): "Het onderlinge vertrouwen is geschaad. En dan komen ze ook nog met een persbericht waarin ze zichzelf in een slachtofferrol willen manoeuvreren; alsof er onredelijk eisen zijn gesteld." Ondanks aandringen wilde noch het CKenG-bestuur, noch Van Schoonhoven reageren op vragen van het Nieuwsblad.