• Voorbeeldwoningen in de Etty Hilllesumstraat

    Hans van der Himst

Geen gehoor voor woningbouwidee

CASTRICUM Bebouw de strook particuliere grond ten westen van de Oude Schulpweg. Net als de grond aan de westkant van de Zanderijweg, tegen de Sigfriedstraat aan. Zet hier kleinere woningen neer voor starters, alleenstaanden en ouderen. Dat is, in een notendop, het idee dat plaatsgenoot Hans van der Himst neerlegde bij de gemeente.

In totaal zouden er volgens Van der Himst zo'n 125 woningen ten Westen van de Atlantic Wall gebouwd kunnen worden; als het Kaptein Kaas terrein ook meegenomen wordt zou het gaan om 250 tot 275 woningen. Een groot aantal, maar volgens de initiatiefnemer, is het helemaal niet onlogisch om hier te bouwen. Immers: "Het buurtschap de Duynkant werd ook al sinds de 17e eeuw bewoond. Tot de Tweede Wereld Oorlog."

Van der Himst lardeerde zijn voorstel met foto's van woningen die volgens hem bij uitstek geschikt zouden zijn voor een dergelijk project. Namelijk woningen die met kleine aanpassingen geschikt zijn te maken voor minder valide personen (zoals nu bijvoorbeeld al te vinden in de Etty Hillesumstraat), woningen voor mensen die zorg nodig hebben, en - op plekken waar weinig ruimte is - tiny houses. Steekwoorden binnen het voorstel zijn onder meer duurzaam, multifunctioneel en betaalbaar. Alle woningen zouden bijvoorbeeld op een aardwarmtesysteem aangesloten moeten worden en zonnepanelen op het dak krijgen. Van der Himst denkt ook aan een 'zusteroproepsysteem' en een gemeenschappelijke ruimte met een dorpshuisfunctie.

Op het gemeentehuis liep men echter niet direct warm voor zijn voorstel. "Wat een teleurstelling. Binnen de tien minuten verliet ik het kantoor van de wethouder maar weer. Alle voorgestelde locaties, op één na, werden zo van tafel geveegd met het antwoord 'er mag daar niet gebouwd worden'. Alleen het stuk grond van Kaptein Kaas mag bebouwd worden en dan moest ik daar maar zelf achteraan gaan. Kortom, als je ideeën hebt voor sociale woningen dan moet je in Castricum maar voor projectontwikkelaar gaan spelen. En dat terwijl er een rapport ligt van de provincie Noord Holland waarin aangegeven wordt dat Castricum in 2040 circa 1500 woningen
erbij moet hebben. Beste wethouder met deze houding gaat dat niet lukken." aldus een teleurgestelde Van der Himst. "Als Castricummer zonder (veel) geld kan je oprotten. Als je de partijprogramma's van alle partijen leest, voorafgaand aan de verkiezingen, zijn ze stuk voor stuk bezig met de woningbouw, want dat moet opgelost worden. Waar zijn die oplossingen nu politiek?"