• De plonsgroep

    Henk de Reus

Geen vijf seconden maar vijf minuten onder water, bij Nieuwjaarsduik Castricum aan Zee

CASTRICUM De meeste mensen die meedoen aan de Nieuwjaarsduik maken na vijf seconden (half) onder water alweer rechtsomkeert. Begrijpelijk, het kan ook te gek. Toch is er dit keer een aantal mensen dat geen vijf seconden, maar misschien wel vijf minuten onder water zal blijven. Niet voor een weddenschap en ook niet gedwongen, maar gewoon omdat het goed voor je is. Het is de 'plonsgroep' van André Hof.

Aart Tóth

André Hof is de tweelingbroer van Wim Hof, alias The Iceman, die werkelijk heel lage temperaturen doorstaat tijdens het baden. Hij doet dit het liefst in water rond het vriespunt. Wim Hof verzorgde drie jaar terug bij de plaatselijke hockeyvereniging een workshop, waarbij hij vertelde over de door hem ontwikkelde WHM (Wim Hof Methode, zie hiernaast).

Deze workshop maakte veel los bij de aanwezigen. Tweelingbroer André was ook bij de workshop aanwezig. Hij zag de enthousiaste reacties en besloot een koudetrainingsgroep in Castricum en omgeving te starten: de plonsgroep. Hiermee wilde hij het gedachtegoed van z'n broer Wim uitdragen.

PLONSGROEP Waar de plonsgroep in het begin uit zeven personen bestond, is deze inmiddels uitgegroeid tot 36 deelnemers. Zij nemen wekelijks op de zondagmorgen een bad in het Alkmaardermeer. Henk de Reus, die al vanaf het begin deel uit maakt van de groep, is al enkele jaren de stuwende motor. Hij regelt de organisatie van de wekelijkse plons in het meer, de andere activiteiten van de plonsgroep en de pr. Het plonzen in het Alkmaardermeer gebeurt van oktober tot en met april en gaat altijd door, wat voor temperatuur of weer het ook is. Sneeuw en ijs zorgen voor extra sensatie.

De plonsgroep heeft een ideële doelstelling: het uitdragen van de Wim Hof Methode. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel wordt van deelnemers verwacht dat zij gemotiveerd zijn. Er is namelijk best wat doorzettingsvermogen nodig om je de methode eigen te maken. De Reus "Via de methode verleg je steeds je grenzen. Dit leidt tot meer zelfvertrouwen. Ongeveer 90% van de deelnemers zijn echte diehards, die het hele seizoen doorgaan. De onderlinge band is sterk. Het is een vriendenclub."

PYJAMADUIK Ook bij de 'Pyjamaduik' 1 januari op het Castricumse strand is de plonsgroep ook aanwezig. Niet om met een noodgang de zee in- en uit te rennen, maar om, met het hoofd net boven water, een paar minuten te blijven zitten. Ongetwijfeld een mooi gezicht.