Gemeente Castricum slechtste score in bereikbaarheidsonderzoek

CASTRICUM Uit een onderzoek van belangenorganisatie 'Wij Verdienen Beter' blijkt dat steeds meer gemeenten ervoor kiezen om onbereikbaar te zijn via de mail. Castricum is één van die gemeenten; in totaal gaat het in Noord-Holland om 16 gemeenten. Van alle gemeenten in deze provincie scoort Castricum het slechtst. De gemeente heeft geen e-mailadres op haar website staan en heeft na vier maanden nog geen antwoord gegeven op een vraag van 'Wij Verdienen Beter'. Opvallend is dat zij in 2015 nog een hoge score kreeg.

GEEN REACTIE Voor het onderzoek werd halverwege 2017 aan alle gemeenten per e-mail (of, wanneer het niet anders kon, per webformulier) een vraag gesteld over de mogelijkheid tot inspraak tijdens een raadsvergadering. Zes gemeenten, waaronder Castricum, reageerden helemaal niet op de vraag.

Op Twitter reageren raadsleden geschokt. "Onacceptabel: eerder dit jaar ging er nog 4 miljoen euro extra naar ICT." schrijft Roel Beems (CKenG). "Wat is dit nou?" schrijft ook Hannie Lutke Schipholt (GroenLinks). "We zouden met de BUCH-fusie toch de beste dienstverlenende gemeente-organisatie worden?"

Gemeenten die niet meer per e-mail bereikbaar zijn, maken het voor burgers lastiger om met hun overheid in contact te komen. Een digitaal formulier verplicht de burger vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie.

De gemeente Castricum is overigens wél benaderbaar via Twitter, Facebook en Whats app.

De index staat op: wijverdienenbeter.nl/bereikbaarheid_2017/index